10. Čakavski susreti u Kostreni

Katedra Čakavskog Sabora Kostrena već desetu godinu za redom organizira Čakavske susrete u Kostreni. Ovogodišnji, jubilarni, susreti održati će se od 9. do 14. svibnja, 2016.godine, a cjelokupni program će se odvijati u Narodnoj čitaonici Kostrena Sv. Lucija.

Ova višednevna manifestacija okuplja više stotina sudionika, od najmlađeg naraštaja pa do sudionika zrele dobi, od dječice vrtićkog uzrasta pa sve do znanstvenika, a svima im je zajedničko- ljubav za domaću besedu i briga da se ne pozabi naše ča.

U ponedjeljak 9.5. s početkom u 20,00 sati svoj program pod nazivom “Novljansko prelo” predstaviti će Katedra Čakavskog sabora “Novljansko kolo” i KUD “Ilija Dorčić” iz Novog Vinodolskog.

U utorak,10.5. u 18,00 sati program pod nazivom “Ne pozabi ča” izvode učenici osnovne škole Kostrena i njihovi gosti, osnovne škole Kraljevica, Jurja Klovića iz Triblja, Zvonka Cara iz Crikvenice i područna škola Selce, osnovna škola Čavle iz Čavli, Bakar i Hreljin iz Bakra, Nikola Tesla iz Rijeke, Vladimira Nazora-područna škola Jadranovo, Crikvenica, Jelenje-Dražice i Dom “Braće Mažuranići” iz Novog Vinodolskog. U programu sudjeluje 110 učenika koje je za nastup pripremalo 18 mentora.

Oni najmlađi, dakle dječji vrtići svoj program pod nazivom “Na šufitu” izvest će 11.5. s početkom u 18,00 sati. Nositelj ovog programa je dječji vrtić “Zlatna ribica” iz Kostrene, sa svojim gostima, dječjim vrtićima “Matulji” iz Matulja, “Viškovo” iz Viškova, “Rijeka” CPO “Turnić” PPO “Turnić” i CPO “Sušak” PPO “Pčelice” iz Rijeke, “Bambi” iz Škrljeva, “Vladimir Nazor” iz Kastva, “Bakar” DV “Fijolica” iz Bakra, “Radost” i Područni vrtić “Selce” iz Crikvenice, “Fijolica” iz Novog Vinodolskog, “Grobnički tići” iz Čavli i “Orepčići” iz Kraljevice.

U programu sudjeluje 137 djece a pripremalo ih je 13 mentora.

Četvrtak, 12.5. posvećen je čakavskim pjesnicima Dragu Gervaisu i Zoranu Kompanjetu.Program pod nazivom “Kvadri i kolori-va besedah i versi od Dragota Gervajsa i Zorana Kompanjeta” počinje u 20,00 sati. Stručni osvrt podarit će nam doc.dr.sc.Vjekoslava Jurdana i doc.dr.sc. Jasna Gržinić, a neka od djela navedenih pjesnika uprizorit će Dramska kumpanija Katedre Čakavskoga Sabora Kostrena.

Čakavski susreti završavaju u subotu 14. svibnja, koncertom zaljubljenika u čakavski izričaj Alena Polića, a program počinje u 20,00 sati.

U prilogu dostavljamo cjelovit Program ove tradicionalne manifestacije, na kojoj ove godine sudjeluje ukupno 300 izvođača.

Ulaz na sva događanja je besplatan a pokrovitelji manifestacije su Primorsko-goranska županija i Općina Kostrena.

 

PROGRAM

 

9.5. 20,00
NOVLJANSKO PRELO
Program parićali i izvode Katedra Čakavskog sabora „Novljansko kolo“ i KUD „Ilija Dorčić“, Novi Vinodolski

10.5. 18,00
NE POZABI ČA
Osnovna škola “Kostrena” i gosti Va programu sudjeluju osnovne škole:KOSTRENA, Kostrena, KRALJEVICA, Kraljevica,ZVONKA CARA,Crikvenica,ČAVLE,Čavle,ZVONKA CARA pš SELCE, Crikvenica,BAKAR, Bakar, NIKOLA TESLA, Rijeka,VLADIMIRA NAZORA pš JADRANOVO, Crikvenica, JELENJE-DRAŽICE, Dražice, HRELJIN,Hreljin,JURJA KLOVIĆA, Tribalj i Dom za djecu “BRAĆE MAŽURANIĆ“ Novi Vinodolski.

11.5. 18,00
NA ŠUFITU
Dječji vrtić „Zlatna ribica” i gosti Va programu sudjeluju dječji vrtići: „ZLATNA RIBICA“, Kostrena, „RIJEKA“ CPO TURNIĆ PPO TURNIĆ I CPO SUŠAK PPO PČELICE, Rijeka, „MATULJI“, Matulji, „VIŠKOVO“, Viškovo, „BAKAR“ p.v.“ FIJOLICA“ Bakar, „OREPČIĆI“, Kraljevica, „BAMBI“, Škrljevo,Bakar, „RADOST“ i p.v.„SELCE“ Crikvenica,“FIJOLICA“ Novi Vinodolski,“VLADIMIR NAZOR“ Kastav i “GROBNIČKI TIĆI” ,Čavle.

12.5. 20,00
KVADRI I KOLORI – va besedah i versi od Dragota Gervajsa i Zorana Kompanjeta
Povedaju doc.dr.sc.Jasna Gržinić i doc.dr.sc. Vjekoslava Jurdana,a prikažuje Dramska kumpanija KČs Kostrena

14.5. 20,00
ALEN POLIĆ i gosti – koncert

 

SAV PROGRAM MOĆ ĆETE GLJEDAT VA ČITAONE (Sv. Lucija14), ULAZ NE GUŠTA NIŠ,
ZATO DOJDITE I UŽIVAJTE SKUPA S NAMI!