Udruga “Mijau” organizira akciju sterilizacije mačaka s 50% popusta

Udruga “Mijau” Rijeka u suradnji s četiri veterinarske ambulante tradicionalno organizira akciju sterilizacije mačaka. Ove će se godine akcija održati nešto ranije zbog velikog interesa građana, počevši od siječnja te završno s 28. veljače 2017.

Svi građani imaju priliku sterilizirati jednu ili više mačaka s popustom od 50 %.

Cijena ovisi od ambulante do ambulante, te zahvat za ženke iznosi od  205-260 kn, dok su mužjaci od 160-205 kn. Zbog velikog interesa poželjno je naručiti se čim prije.

S ciljem da se pomogne građanima, ali i da se kontrolira populacija pogotovo slobodno živućih mačaka te spriječi njihovo razmnožavanje, već niz godina Udruga organizira akcije i moli sve sugrađane da se odazovu i steriliziraju/kastriraju svoje kućne ljubimce, pa i one mace koje hrane ispred svojih kuća, a koje unatoč tome ne smatraju svojima. Vlasnici mačaka i oni koji hrane mačke ispred svojih kuća odgovorni su za povećanje broja mačaka i ukoliko zaista žele pomoći životinjama jedini ispravni i humani način je sterilizacija ženki, ali i mužjaka zbog spolno prenosivih bolesti. Odgovornost je na svima, a volonteri savjetuju svim stanarima koji imaju mačke oko svojih kuća- udruživanje i sakupljanje sredstava za sterilizaciju.

Mačke je Zakonom zabranjeno uklanjati i ubijati. Isto tako protuzakonito im je uskratiti hranu, vodu i stanište.

Napominju da Udruga „Mijau“ nema azila i ne prihvaća mačiće kako to mnogi misle, a po Zakonu o zaštiti životinja svi oni koji su svjesno dozvolili okote svojih ljubimaca, dužni su zbrinuti legla svojih životinja ili ih sterilizirati/kastrirati.

Osnovni cilj je, kažu u Udruzi, djelovati preventivno s projektom “uhvati, steriliziraj i vrati” koji se provodi  već 14  godina po uzoru na projekte iz cijeloga svijeta. Iz Udruge “Mijau” mole građane Rijeke i Primorsko-goranske  županije da pomognu ljubimcima na pravi način- sterilizacijom, a time se može osigurati normalan suživot čovjeka i životinje.

Ukoliko netko od građana želi sterilizirati mačke koje hrani, a ne može ih uhvatiti i postoperativno brinuti o njima jer su mačke divlje, mogu se obratiti  volonterima udruge koji će im pružiti pomoć.

Za više informacija o akciji nazovite volontere na sljedeće brojeve mobitela: 091/543 5819,  091/887 5688.

 

Građani i direktno mogu nazvati ambulante koje sudjeluju u akciji te se direktno naručiti za termin:

  1.  Veterinarska ambulanta privatne  prakse, “Kućni Ljubimci“ Kozala 51, Rijeka,  Dr.vet.med. Tamara Ferari Miškulin,  tel: 051/514-399.
  2. Veterinarska Ambulanta privatne prakse „Trsat“, Kuflekova 1,  Dr.vet.med. Sanjin Polić, tel: 051/216-042.
  3.  RiVet  Specijalistička veterinarska praksa,Kantrida, Istarska 15, Rijeka, tel: 051/ 561- 452, Dr. vet. med. Srećko Krešić i Dr.vet.med. Jagoda Rosović.
  4. Veterinarska ambulanta Turković, Viškovo123/c, Dr.vet.med. Eugen Turković, tel: 051/257-571.

 

Savjet Udruge „Mijau“ – Priprema mačke za zahvat i postoperativnu njegu

Svi oni koji se odluče za sterilizaciju mačke u ambulanti koju su izabrali (molimo unaprijed dogovoriti termin), molimo da životinje na zahvat donesu natašte i to u transportnim boksovima. Sa sobom neka ponesu čiste pamučne krpe koje će veterinari staviti ispod mačke u transporter, kada maca bude operirana.

Vrlo je važno nakon operativnog zahvata prvih 24 h držati mačku u zatvorenom i prekrivenom boksu, u toplijem prostoru, a nakon 24 h pustiti ju u veći prostor i držati  pod kontrolom još par dana radi končića.

Za sve savjete vezano uz operaciju može se nazvati i volontere udruge „Mijau“, kako bi i usmenim putem dobili upute.