Dan oslobođenja Kostrene

Na godišnjicu oslobođenja Kostrene 19. travnja, predstavnici Općine Kostrena i Udruge antifašističkih boraca Kostrene i antifašista Republike Hrvatske, položili su vijence na spomenike palim borcima NOB-a, na zgradi općinske uprave i ispred Narodne čitaonice u Kostreni Sv. Luciji, te na spomenike na Valentinovu, ispred stare škole u Sv. Barbari i na autobusnoj stanici na Žuknici.

Centralni događaj obilježavanja Dana oslobođenja Kostrene započeo je u 18.00 sati na groblju sv. Lucija i nastavio se prigodnim programom u Narodnoj čitaonici u Sv. Luciji u kojem su sudjelovali učenici literarne grupe OŠ Kostrena pod vodstvom profesorice Ine Randić Đorđević i KUD „SLOGA“ Hreljin.

Za sve poginule u NOB-u i Domovinskom ratu, na polaganju vijenaca na groblju u Sv. Luciji, bili su predstavnici Općine Kostrena, načelnica Mirela Marunić, zamjenik načelnice Davor Willheim, predsjednica Općinskog vijeća Gordana Vukoša, općinski vijećnici Željko Linšak i Zoran Rubinić iz kluba SDP-a, općinski vijećnici Darko Tonković i Željko Vrban iz kluba HDZ-a, predsjednik Udruge antifašističkih boraca Kostrene Ljubomir Paškvan, županijski vijećnici Tatjana Smeraldo, Sanjin Vrkić, Hrvoje Maračić i predsjednik Županijske skupštine PGŽ, Erik Fabijanić.

U prigodnom govoru, predsjednik Udruge antifašističkih boraca Kostrene Ljubomir Paškvan podsjetio je na povijesne činjenice koje su dovele do stvaranja antifašističkih pokreta, kao i na važnu ulogu antifašista u Kostreni u Drugom svjetskom ratu. Kostrena je dala 257 partizana, a samo jedan Kostrenjan je služio okupatoru dok je u ratu živote izgubilo više od stotinu Kostrenjana. Paškvan se osvrnuo i na učestalo prekrajanje povijesnih činjenica i umanjivanje uloge NOB-a u današnjoj povijesti, kao i negiranje antifašističke borbe bez koje bi Dalmacija i Primorje bili dio Italije. Zahvalio se na potpori Primorsko-goranskoj županiji, Općini Kostrena i Osnovnoj školi Kostrena.

– Ispunjeni zahvalnošću s pijetetom odajemo počast borcima Kostrene koji su nesebično založili svoj život za naše pravo na slobodu, različitost, toleranciju i suživot u ozračju međusobne solidarnosti i razumijevanja. No zahvalnost ne iskazujemo samo mislima i srcima, već i djelima. Stoga nam je dužnost i cilj nastaviti graditi Kostrenu kao zajednicu koja živi u prijateljstvu i poštivanju, i čiji se prosperitet temelji na zdravom dijalogu i zajedničkom radu, istaknula je u svojem govoru općinska načelnica Marunić.

Govor je održao i predsjednik Županijske skupštine Primorsko-goranske županije Erik Fabijanić, naglasivši kako je kao branitelj sudjelovao u Domovinskom ratu, s istim ciljem i željom koja je vodila i sve one koji su se za slobodu borili u NOB-u jer sloboda je najvrjednije i neotuđivo pravo svakog čovjeka.