Europski standard – Kostrena u sustavu DUZS

Puštanjem u rad stanice K51 (Kostrena 51), na privremenoj lokaciji u prostorima CB Radio kluba “Omišalj” u Omišlju, Kostrena je jedini subjekt u Republici Hrvatskoj koji je osim županijskih centara 112 u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku uključen u kratkovalnu mrežu Državnog ureda za zaštitu i spašavanje (DUZS), s direktnim pristupom na radio mail server i kratkovalni sustav operativnih snaga civilne zaštite.

Pristup frekvencijama imaju operativne snage civilne zaštite Općine Kostrena koje su prošle edukaciju za rad na takvim telekomunikacijskim sustavima koji će u budućnosti postati standard i koji je sve više prihvaćen u EU, a koji Kostrena ima već danas!

Obzirom da za tu namjenu nisu bila osigurana sredstva u proračunu Primorsko-goranske županije, opremu su osigurali članovi strukovne udruge “Radio mreža za opasnost”, a zahvaljujući toj suradnji Općina Kostrena, uz službene telekomunikacijske sustave, može koristiti i amaterske sustave što je također presedan u Hrvatskoj.

Vrijedi spomenuti da je CB Radio klub “Omišalj”, gdje je privremeno smještena stanica K51, član Hrvatskog saveza CB radio klubova. Oznaka CB (Citizen/civil band radio), označava građanski opseg, odnosno civilni band, kao jedno je od najboljih sredstava usmene komunikacije putem radio valova. U trenutku kad se osiguraju uvjeti za nabavku Emergency Set-a, stanica K51 bit će premještena u Kostrenu.