18053081_10212609346165766_1957134711_o

Dan oslobođenja Kostrene

Proslava Dana oslobođenja Kostrene održala se 19. travnja u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji.

Nakon polaganja vijenca i paljenja svijeća na polje s grobovima palih boraca NOB-a svečanost proslave održala se u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji. S prigodnim programom na svečanosti su sudjelovali učenici literarne i glazbene grupe OŠ Kostrena pod vodstvom profesorice Ine Randić Đorđević i KUD „SLOGA“ Hreljin.

Za sve poginule u NOB-u i Domovinskom ratu, na polaganju vijenaca na groblju u Sv. Luciji, bili su predstavnici Općine Kostrena- načelnica Mirela Marunić, zamjenik načelnice Davor Willheim, općinski vijećnik Zoran Rubinić iz kluba SDP, općinski vijećnici Darko Tonković i Željko Vrban iz kluba HDZ te predsjednik Udruge antifašističkih boraca Kostrene Ljubomir Paškvan.

U prigodnom govoru, predsjednik Udruge antifašističkih boraca Kostrene Ljubomir Paškvan podsjetio je na povijesne činjenice te na važnu ulogu koju su zauzeli antifašisti iz Kostrene u Drugom svjetskom ratu. Paškvan je pohvalio suradnju s Općinom Kostrena i OŠ Kostrena gdje udruga UABA drži prema dogovoru i satove povijesti, a osvrnuo se i na učestalo prekrajanje povijesnih činjenica i umanjivanje uloge NOB-a u današnjoj povijesti.

-Ovdje stojimo ispunjeni zahvalnošću, te s pijetetom odajemo počast borcima Kostrene koji su nesebično založili svoj život za naše pravo na slobodu, različitost, toleranciju i suživot u ozračju međusobne solidarnosti i razumijevanja. Neka nam njihova snaga i hrabrost u plemenitim ciljevima i danas budu inspiracija. Kostrena svoj prosperitet može zahvaliti svim takvim pojedincima, koji su bili spremni preuzeti odgovornost i staviti opće interese ispred onih vlastitih, istaknula je u svom govoru načelelnica Mirela Marunić.

 

Fotografije s proslave Dana oslobođenja Kostrene pogledajte u galeriji.