Kostrena dobila svoju Zelenu knjižnicu

Na inicijativu članice Odbora za zaštitu okoliša u Općini Kostrena gđe. Astrid Zekić i predsjednice Općinskog vijeća Općine Kostrena, gđe. Gordane Vukoša, Javna ustanova Narodna knjižnica Kostrena, uključila se u projekt “Zelene knjižnice” s ciljem edukacije javnosti i širenja svijesti o ekologiji, održivom razvoju i nužnosti zaštite okoliša.

Općina Kostrena prepoznala je važnost ove inicijative i osigurala sredstva za sufinanciranje projekta Zelene knjižnice.

Putem raznih aktivnosti, poput stručnih predavanja, tribina, rasprava, promocija knjiga, projekcija dokumentarnih filmova, Knjižnica želi sudjelovati u poticanju razvijanja svijesti o nužnosti brige za okoliš. Posebna pažnja usmjerit će se na suradnju s dječjim vrtićem “Zlatna ribica” i OŠ “Kostrena” jer upravo su djeca i mladi ti koje treba educirati i poticati na razmišljanje o kvalitetnijem načinu života, ulozi pojedinca u ekološkim i društvenim procesima i odgovornom ponašanju prema prirodi. Korisnicima Knjižnice pružit će se edukacija kroz stručnu literaturu različitog sadržaja.

Zbirka “Zelene knjižnice” formirana je i izdvojena na posebnoj prepoznatljivoj polici zelene boje, a sadrži knjige različite tematike: od ekoloških tema, knjiga o flori i fauni, uzgoju cvijeća, povrća, o hrani, o klimi, obnovljivim izvorima energije i slično.

Tijekom godine Knjižnica planira organizirati predavanje i radionicu o zdravoj prehrani, ekološkom uzgoju povrća, druženja uz razmjenu sadnica i sjemenja, vrijednih iskustava i znanja te više ekoloških radionica za djecu i mlade.

Za predstavljanje “Zelene knjižnice” organizirana je radionica izrade cvijeća od papira i starih novina. Sudjelovali su učenici OŠ “Kostrena” i njihove profesorice Ina Randić Đorđević i Ivana Prelc koje su naglasile kako djeca pokazuju dobar interes za ekološke teme i rado sudjeluju u ovakvim radionicama ekološkog karaktera.