Kostreni dodijeljena sredstva za izgradnju cestovne mreže i oborinske odvodnje za cestu u Mažerima

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja odobrilo je Općini Kostrena kapitalnu pomoć u iznosu od 150.000,00 kuna za izgradnju cestovne mreže i oborinske odvodnje za cestu u Mažerima. Ministarstvo je početkom svibnja objavilo Javni poziv za raspoređivanje i korištenje sredstava kapitalnih pomoći gradovima i općinama za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva za 2016. godinu kako bi se potaknuo razvoj komunalnog gospodarstva i komunalnog standarda u jedinicama lokalne samouprave za što je u državnom proračunu osigurano 30 milijuna kuna.

Na adresu Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja pristiglo je preko 700 zahtjeva gradova i općina, a odobreno je financiranje za 232 projekta s maksimalnim pojedinačnim iznosom kapitalne pomoći po projektu do 338.000,00 kuna.

Pod poticanjem razvoja komunalnog gospodarstva i komunalnog standarda smatraju se sve aktivnosti koje će potaknuti ili pridonijeti boljem obavljanju određenih komunalnih djelatnosti i pružanju komunalnih usluga (u kvalitativnom i kvantitativnom smislu), koje će pridonijeti većoj kvaliteti života stanovnika na području pojedine jedinice lokalne samouprave.

Važan kriterij za dodjelu sredstava bio je značaj projekta za lokalnu zajednicu, njegova pripremljenost, jamstva u vezi s financiranjem i realizacijom, ostalim sudionicima u financiranju kao i indeks razvijenosti jedinice lokalne samouprave. Ukupna investicija projekta za koji je dobivena kapitalna pomoć iznosi 1.418.387,49 kuna (s uključenim PDV-om). Izvođač radova je tvrtka BOLČEVIĆ GRADNJA d.o.o. iz Sesvetskog Kraljevca, a radovi na ovom projektu uskoro bi trebali ući u završnu fazu.