Kostreni dodijeljen Certifikat za povoljno poslovno okruženje

Općina Kostrena postala je prva hrvatska općina koja je dobila prestižni Certifikat gradova i općina s povoljnim poslovnim okruženjem (BFC SEE) u Republici Hrvatskoj. Certifikat je preuzeo načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić.

U Velikoj vijećnici Ekonomskog fakulteta u Rijeci održano je svečano predstavljanje gradova i općina sudionika Programa BFC SEE u Republici Hrvatskoj. Certifikat povoljnog poslovnog okruženja dodijeljen je Općini Kostrena, kao prvoj BFC SEE općini u Republici Hrvatskoj te Gradu Ivancu koji je još jednom potvrdio status grada s povoljnim poslovnim okruženjem. Certifikat izdaje Centar za lokalni ekonomski razvoj (CLER d.o.o.) Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci kao Nacionalno tehničko tajništvo nadležno za provođenje programa ovog certificiranja.

Certifikacija gradova i općina s povoljnim poslovnim okruženjem (BFC SEE) jedinstveni je regionalni program poboljšanja kvalitete usluga i informacija koje gradovi i općine u regiji jugoistočne Europe pružaju gospodarstvenicima. Program certifikacije gradovima i općinama koji se uključe u program dodjeljuje regionalni rang konkurentnosti prema ocjeni razine kvalitete usluga koje pružaju investitorima i gospodarstvenicima te daje jasne smjernice o načinu stvaranja dobre poslovne klime i uvođenja međunarodno priznatih standarda efikasne i transparentne lokalne administracije.

Predviđeno trajanje procesa certifikacije je 12 mjeseci. Do sada je u Republici Hrvatskoj tijekom četiri ciklusa BFC SEE programa certifikacije pristupilo 13 gradova i dvije općine. Njih pet uspjelo je dostići standarde povoljnog poslovnog okruženja u jugoistočnoj Europi i steći međunarodno priznati certifikat, među kojima su i Općina Kostrena te Grad Ivanec.

Općina Kostrena je prva općina koja je pristupila procesu Certifikacije gradova i općina s povoljnim poslovnim okruženjem. Uz angažman i trud svih službenika općinske uprave proces je završen s pozitivnim ishodom čime je Općina Kostrena postala prva općina u Republici Hrvatskoj s BFC Certifikatom. Tijekom procesa usvojene su sve dane preporuke od strane Evaluacijske i Verifikacijske komisije čime je pokazana snažna namjera općinske uprave u poboljšanju kvalitete usluga koje lokalna samouprava pruža gospodarstvenicima na svom području te vjerujemo da će općina u punom zamahu nastaviti u istom smjeru.