Kostreni priznanje instituta za javne financije za transparentnost

Kostrena je jedna od osam općina u Hrvatskoj koja je u razdoblju istraživanja objavila sve tražene proračunske dokumente radi čega joj je dodijeljeno priznanje Instituta za javne financije

IJF je istraživanje proračunske transparentnosti županija, gradova i općina proveo u razdoblju od studenog 2015. do ožujka 2016. godine na svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica, koje su ovisno o broju javno objavljenih proračunskih dokumenata ocjenjivane od najmanjih nula do najvećih pet. U prosjeku, ocjena u ovom ciklusu istraživanja iznosi 2,35, što je znatno više od prošlogodišnjih 1,75, ali još uvijek nezadovoljavajuće. Istraživanjem je utvrđena najviša transparentnost na razini županija, s prosječnom ocjenom 4,3, kod gradova prosjek iznosi 3,05, dok su najnetransparentnije općine, s prosječnom ocjenom 2,04.

Među odlično ocijenjenim općinama su Bizovac, Kistanje, Konavle, Kostrena i Orehovica. Priznanje je u ime Općine Kostrena preuzela Tamara Bulat, voditeljica Službe za financije i gospodarstvo u Općini Kostrena, koja je istaknula činjenicu kako je i Kostrena u prošlom istraživanju loše ocijenjena, ali se sustavnim radom na poboljšanjima u dostupnosti informacija puno toga napravilo i rezultat nije izostao.

Institut za javne financije (IJF), ocijenio je kako proračunska transparentnost hrvatskih lokalnih uprava i samouprava još uvijek nije zadovoljavajuća, no kako se ipak popravlja i to češće u jedinicama s manjim brojem stanovnika i nižim proračunskim prihodima.

Ocjena ovisi o objavi pet proračunskih dokumenata – godišnje izvršenje proračuna za 2014. godinu, polugodišnje za 2015. prijedlog proračuna i izglasani proračun za 2016. te proračun za građane za 2016. godinu. Samo je osam općina, 25 gradova i 11 županija u razdoblju istraživanja objavilo sve tražene proračunske dokumente, zbog čega im je danas i dodijeljena nagrada Instituta za javne financije. S druge strane, devet gradova i gotovo petina općina nisu objavili niti jedan, a još je petina općina objavila samo jedan dokument, dok niti jedna županija nije završila s ocjenom jedan ili nula.

Kao zaključak ovog istraživanja je preporuka Instituta da Ministarstvo financija u koordinaciji s Ministarstvom uprave pojača zakonske odredbe koje obvezuju na objavu cjelovitih proračunskih dokumenata te utvrditi i primjenjivati kazne za čelnike lokalnih jedinica koji se tih odredbi ne pridržavaju.