Kraj maškarane sezone 2017.

 

Završilo je i peto godišnje doba, gotove su vesele manifestacije pod imenom Maškare va Kostrene 2017. leta i Maškarani tanci. 

 

Ovogodišnji je program karnevalske grupe Špažićari bio izuzetno bogat: sve od 14. siječnja do 18. veljače 2017. održavali su se maškarani tanci u Narodnoj čitaonici Sv. Lucija. Za zabavno-glazbeni program tijekom svih šest subota bila je zadužena Grupa Venus iz Kraljevice. Domaćini su za sve posjetitelje, svake subote pripremali bogatu ugostiteljsku ponudu, tombolu te nagrađivali najbolju pojedinačnu i najbolju grupnu masku. Također su i sudjelovali na izboru za Kraljicu Riječkog karnevala i održali dvije Dječje maškarane redute. Početkom veljače održao se i tradicionalni Maškarani auto rally Pariz-Bakar.

Ovogodišnji je maškarani program obogaćen i maškaranim tancima kakovi su nekad bili uz nastup riječke Grupe Kristali koja je krajem prošle godine proslavila 50. obljetnicu svog osnutka. Grupa Kristali je 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća svirala na maškarama u Kostreni. Nastupom Kristala mnogi su vratili svoja lijepa sjećanja i na jednu se večer vratili u prošlost.

U nedjelju, 26. veljače Špažićari su sudjelovali na 34. Međunarodnoj karnevalskoj povorci gdje su predstavili svoju novu, originalnu i upečatljivu masku koju su nazvali „Kostrenske beštije“.

Na mesopusni utorak, 28. veljače održao se prigodan program u DV Zlatna ribica. Kao i svake godine do sada djecu iz vrtića posjetili su Špažićari, zajedno s načelnicom Mirelom Marunić koja je također članica Špažićara. Marća po Kostrene održala se isti dan i karnevalska je grupa obišla cijelu Kostrenu  uzduž i poprijeko, zaustavivši se i pred Općinom Kostrena koja ih je prigodno počastila. Taj dan obilježili su kao posljednji dan pod maskama.

Mesopustu Mićelu Delavcu se sudilo i presudilo na čistu srijedu, 01. ožujka u uvali Žurkovo. Nakon čitanja svih dobrih i loših stvari koje su teretile Mićela Delavca, pročitan je i njegov teštament  pa mu se presudilo spaljivanjem. Na taj je način platio za sve grijehe i nedaće koje su snašle Špažićare i mještane Kostrene u proteklih godinu dana.

Za kraj svih događanja, Špažićari su, na čelu s predsjednikom Dariom Modrićem vratili ključ općinskoj vlasti i zahvalili na potpori načelnici Mireli Marunić.

 

Fotografije s nekih događaja pogledajte u galeriji ispod, a bogatu galeriju fotografija sa svih događanja možete naći na fb stranici K.G. Špažićari na sljedećem linku: https://www.facebook.com/spazicari.kostrena/?fref=ts.