Najavljena akcija čišćenja i arheološki kamp na utvrdi Solin

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i Općina Kostrena najavili su akciju čišćenja i međunarodni arheološki kamp na kasnoantičkoj utvrdi Solin koje će zajednički organizirati, kao dio projekta Claustra+ čiji je cilj aktivna zaštita prirodne i kulturne baštine održivim turizmom – povijesnog rimskog obrambenog sustava Claustra Alpium Iuliarum na području Hrvatske i Slovenije.
 
Akcija čišćenja zidova utvrde Solin planirana je za 14. listopada u vremenu od 10 do 16 sati. U slučaju kiše akcija se prebacuje na 15. listopada. Posebno zanimljiv bit će međunarodni arheološki kamp u periodu od 16. do 27. listopada 2017. Terenski rad odvijat će se svakodnevno od 10 do 18 sati izuzev subote i nedjelje, bez obaveze svakodnevnog i cjelodnevnog sudjelovanja. Iskopavanja će voditi arheolog i kustos Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka Ranko Starac, a mogu sudjelovati svi koji žele upoznati kulturnu baštinu. Prijave za sudjelovanje u akciji čišćenja i/ili iskopavanjima mogu se izvršiti putem, e-pošte ana@ppmhp.hr ili ranko@ppmhp.hr te na broj telefona 051 553 667.
 
Općina Kostrena od 2007. godine financijski podupire istraživanja Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. Iznosom od 70 tisuća kuna sudjeluje i u projektu Claustra+ koji može značajno utjecati na međunarodnu prepoznatljivost Kostrene i povećati njezin turistički potencijal. Načelnik Općine Kostrena pozvao je mještane da se uključe u aktivnosti na lokalitetu Solin i na zanimljiv način saznaju više o povijesti Kostrene.