ortofoto Kostrena

Obavijest o reviziji prostornih i neprostornih baza podataka Općine Kostrena

Općina Kostrena i Geodetski zavod Rijeka d.o.o. sklopili su 2009. godine Ugovor za izradu prostornih i neprostornih baza podataka Općine Kostrena. Tijekom skoro osam godina od sklapanja Ugovora došlo je do manjih i većih izmjena te je potrebno ažuriranje i dopuna postojećih baza podataka sukladno novom Zakonu o lokalnim porezima (NN 115/2016)  koji je stupio na snagu 1. siječnja 2017. 

U tijeku je izvršenje usluge revizije prostornih i neprostornih baza podataka Općine Kostrena od strane djelatnika Geodetskog zavoda Rijeka d.o.o. Revizija se odnosi na prikupljanje podataka koji se 2009. godine nisu prikupljali te na ažuriranje postojećih izmijenjenih podataka. Podaci koji se prikupljaju su: godine izgradnje objekata i godine rekonstrukcije te izmjera novoizgrađenih objekata. Vlasnici koji neće biti kod kuće u vrijeme izvršavanja revizije, dobit će upitnik s podacima o godini izgradnje. Ovim putem se mole vlasnici da taj upitnik ispune.

Važno je napomenuti da se umjesto dosadašnjeg mjesečnog plaćanja komunalne naknade u skladu sa Zakonom o lokalnim porezima (NN 115/2016) od 1. siječnja 2018. uvodi porez na nekretnine. Ovim projektom radi se na ažuriranju točne baze prostornih i neprostornih podataka Općine Kostrena kao jedne od vodećih jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj po točnosti i ažurnosti, ali i obimu svih prostornih i neprostornih baza podataka. Kako je upravljanje prostorom osnovna djelatnost grada ili općine, kvalitetno upravljanje prostorom je jedino moguće sa stvarnim i točnim podacima.