Održana akcija 5 vrećica – 1 smrečica

Povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje 22.04.2016. godine, ekološka udruga „Ekoregija Kostrena“, treću godinu za redom, organizirala je akciju “5 VREĆICA – 1 SMREĆICA”, za polaznike dječjeg vrtića i osnovne škole u Kostreni.

Djeca su trebala sakupiti pet rabljenih najlonskih vrećica i zamijeniti ih za jednu od 500 sadnica smreke koliko ih je bilo podijeljeno u ovoj akciji. Dobivene sadnice djeca će zasaditi u svojim vrtovima ili njima oplemeniti okoliš vrtića i škole, a kako će to ispravno učiniti, pokazali su im predstavnici Hrvatskih šuma u edukativnoj radionici o pravilnom načinu sadnje.

Obilježavanje Dana planeta Zemlje usmjereno je prema zaštiti prirodnih resursa i ima za cilj skrenuti pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja. Počeci obilježavanja Dana planeta Zemlje sežu u 1970. kad su pod vodstvom američkog senatora Gaylorda Nelsona diljem SAD-a održane prve masovne demonstracije za zaštitu okoliša na kojima je sudjelovalo više od 20 milijuna ljudi, a prozvana je “nacionalnim skupom o okolišu”.