Održana skupština Udruge općina u Republici Hrvatskoj

U Zagrebu je petak 4. ožujka 2016. održana redovna godišnja skupština Udruge općina u Republici Hrvatskoj na kojoj je sudjelovala i načelnica Općine Kostrena uz još 120 općinskih načelnika.

Predsjednik Udruge općina Đuro Bukvić, upozorio je na neodrživo stanje u lokalnoj samoupravi i nužnost funkcionalnih, fiskalnih i teritorijalnih reformi kojima bi se zaustavili negativni trendovi u hrvatskom društvu i gospodarstvu.

U posljednjih pet godina, općine su tijekom reformi sustava izgubile 600 milijuna kuna sredstava. Često se općine optužuje da posluju netransparentno i rastrošno, a upravo je obrnuto jer pojedini općinski načelnici čine čuda s vrlo skromnim proračunima.

Bukvić je apelirao na općine i načelnike da se uključe u javnu raspravu o reformi koja, izgledno je, neće biti provedena brzo, a pogotovo ne do sljedećih lokalnih izbora na proljeće 2017. godine, jer je svima jasno da joj treba prethoditi temeljita analiza koju tek treba izraditi.

Okupljeni načelnici izrazili su žaljenje što ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović unatoč najavi nije došla na skupštinu UORH-a, smatrajući nužnim da upravo od njih čuje iskustva i prakse u jedinicama lokalne samouprava, izvan znanstvenih krugova koji donose paušalne ocjene i vrše medijski pritisak na javnost neutemeljenim osudama o glomaznoj i neučinkovitoj lokalnoj samoupravi.

Načelnici su u raspravi naglasili kako se ne smije antagonizirati općine i gradove, te da održivost i broj stanovnika ne mogu biti jedini kriteriji reforme. Nužno je uspostaviti intenzivniju suradnju s medijima i kvalitetnije informirati građane o posljedicama ukidanja općina na njihov društveni i komunalni standard.

U raspravi je rečeno kako sve hrvatske općine zajedno troše 3,3 milijarde kuna proračunskog novca što je upola manje od proračunskih sredstava koje troši samo Grad Zagreb.

Naglašena je važnost aktivnog uključivanja medija u raspravu o reformi kao i aktivnije povlačenje bespovratnih sredstava iz fondova EU uz pomoć županija i lokalnih akcijskih grupa kojima se općine mogu dodatno razvijati i stvarati preduvjete za nova radna mjesta, samim time i trend obrnutih migracija iz većih u manje sredine.