Održana Svečana sjednica Općinskog vijeća

U povodu obilježavanja dana Općine Kostrena i blagdana njezinog zaštitnika sv. Nikole, u Narodnoj čitaonici Sv. Lucije, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su u prisutnosti brojnih uzvanika podijeljene nagrade i priznanja zaslužnim mještanima. Uzvanike su prigodnim govorima pozdravile predsjednica Općinskog vijeća Gordana Vukoša i općinska načelnica Mirela Marunić.

Predsjednica Općinskog vijeća Gordana Vukoša  izrazila je zadovoljstvo rezultatima trogodišnjeg zajedničkog rada koji dobiva konkretne i opipljive oblike u vidu brojnih realiziranih projekata, kao i onih koji su u visokoj fazi pripremljenosti jer su rezultat kvalitetne suradnje i marljivog rada: „Ponosna sam što smo, moji vijećnici i ja,  pomogli u ostvarivanju niza uspješnih i korisnih projekata za Kostrenu, te koristim ovu priliku da svima zahvalim na uspješnoj suradnji“.

I načelnica Mirela Marunić u svom se govoru osvrnula na postignute rezultate, izazove, kao i na smjer razvoja Općine Kostrena: „S radošću smo dočekali ove dane u godini kada Kostrena živi svoj poseban život. Za nas su ovo dani ispunjeni brojnim događanjima koja pokazuju bogatstvo kulturnog i društvenog života našeg mjesta, ali i ponosa njegovih mještana što su dio jedinstvene kulturne i povijesne priče. Kroz proteklih godinu dana, svjedoci smo da naše mjesto na različite načine pokazuje svoje novo lice, podjednako kroz značajne projekte koji su na svoju realizaciju čekali od samog osnutka Općine kao i kroz turistički i kulturni razvoj, pritom ne gubeći iz fokusa ono najvažnije, a to je očuvanje našeg  kraja i podizanje kvalitete života mještana“.

Općina Kostrena ove je godine dodijelila dvije godišnje nagrade. Jedna od njih dodijeljena je udruzi Narodna čitaonica Kostrena za dugogodišnji rad na promicanju kulturnih vrijednosti Kostrene, a udruga se poglavito iskazala organizacijom kulturne manifestacije „Jesen u Kostreni“ koja je ove godine dobila i međunarodni predznak i postigla iznimnu posjećenost. Nagradu je ispred udruge Narodna čitaonica Kostrena preuzela njezina predsjednica Dragana Vučinić.

Godišnju nagradu Općine Kostrena dobio je i kap. Zlatan Marunić koji svojim radom promiče kulturni identitet Kostrene, posebno njegujući čakavski izričaj. Zlatan Marunić član je nekoliko udruga, a pisanjem poezije počeo se baviti 1996. godine. Već 1998. godine osvaja 1. mjesto publike na MIK-u za pjesmu „Kad sam ti bila“ u izvedbi Radojke Šverko. Iste je godine idejni začetnik kostrenske kazete.Zlatan Marunić napisao je i himnu za NK Pomorac kao i himnu kostrenskih maškara. Pjesma „Del tebe“ u izvedbi Maria Lipovšeka Battifiace jedna je od najpoznatijih iz njegovog opusa. Preko 15 godina piše za list „Naša Kostrena“, a 2016. bila je osobito plodna u njegovu umjetničkom radu – za pjesmu „Ružica“ u izvedbi Jose Butorca osvaja 1. mjesto publike na ovogodišnjem MIK-u, a zatim i 1. mjesto publike na „Čanson festu“ s pjesmom „Na Punta gori“, u izvedbi  Maria Lipovšeka Battifiace.

Uz zahvalu svima koji su prepoznali njegov rad i predložili ga za ovu vrijednu nagradu, Zlatan je svojom gestom dokazao kako ju je s razlogom dobio i radi svojih ljudskih kvaliteta. Iznos godišnje nagrade darovao je kćerki njegove prerano preminule školske kolegice s kojom je osim školskih klupa, dijelio i ljubav prema pisanju i poeziji.

Zahvalnice za doprinos u promicanju Kostrene dobili su Lucija Stipanović učenica je OŠ Kostrena, nova pjevačka nada našeg kraja, Branka Kržik Longin, pjesnikinja je koja svojim stvaralaštvom već dugi niz godina kulturno obogaćuje Kostrenu, Udruga za kreativno stvaralaštvo „Vali“, gospođa Katarina Margan, predsjednica društva Crvenog križa Kostrena  koja već više od četrdeset godina pomaže, promiče i osvještava važnost zdravlja svakog čovjeka, grafički dizajner Mladen Stipanović, autor vizualnog identiteta brojnih institucija, publikacija, radova i općinskog glasila i dobrovoljni davatelji krvi Ivan Romić i Dragan Klarica za čak 107 darivanja krvi.

Prema odabiru Učiteljskog vijeća OŠ Kostrena, pohvalnice za iznimne rezultate u školskim i izvanškolskim aktivnostima dobile su učenice generacije 2015./2016. Lucija Stipanović i Ivana Xie Miškulin.

U Kostrenu su na proslavu Dana Općine stigli brojni uzvanici iz susjednih gradova i općina kao i predstavnici iz vjerskog, javnog i političkog života, predvođeni zamjenicom primorsko-goranskog župana koja je Kostrenjanima čestitala njihov dan. U svom se govoru osvrnula na brojna područja suradnje Županije i Općine, od škola i vrtića do komunalne i cestovne infrastrukture, lučkog područja kao i ključnih kapitalnih projekata kao što je županijski sportski kampus, veoma kvalitetno pripremljen projekt  Doma za starije i nemoćne te nedavno predstavljeni Muzej pomoraca: „Kostrena, kao kolijevka pomoraca, bez sumnje zaslužuje takav muzej na koji s odobravanjem ne gledaju samo mještani Kostrene nego i šira zajednica. Kostrena je općina s velikim potencijalom i drago mi je što taj potencijal  uspješno i ostvaruje“, kazala je Medarić.

Svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Kostrena prisustvovali su i predstavnici okolnih gradova i općina u čije se ime okupljenima obratio zamjenik gradonačelnika Grada Bakra Tomislav Dundović, koji  je čestitao Kostreni i Kostrenjanima njihov dan i poželio uspjeh na svim područjima djelovanja i u novoj godini.

Općinska načelnica Mirela Marunić i predsjednica Općinskog vijeća Gordana Vukoša okupljenima su poželjele sretne blagdane i zahvalile svima koji su doprinijeli kvalitetnijem životu u Kostreni, unaprijedili razvoj općine, uljepšali Kostrenu i promicali njezino ime i ugled. U ime svih dobitnika nagrada zahvalila se Branka Kržik Longin i pohvalila aktivnosti Općine u brendiranju  Kostrene.