Općina Kostrena sudjeluje u projektu Javni radovi – Pomoć zajednici

U okviru projekta Javnih radova u zajednici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), Općina Kostrena prijavila se na mjeru “Pomoć zajednici”, čiji je cilj aktivacija dugotrajno nezaposlenih osoba s naglaskom na njihovu socijalnu uključenost, ali i prevencija prerane institucionalizacije starijih i potrebitih osoba.

Stručne službe Općine Kostrena u suradnji s liječničkim ordinacijama opće medicine i patronažnom službom, detektirale su razinu potrebe za navedenom uslugom na području Općine Kostrena i pružile pomoć u povezivanju odabranih kandidata s domaćinstvima koja će biti uključena u projekt.

Projekt Javnih radova pod nazivom „Pomoć zajednici“ traje šest mjeseci i to od 1. travnja do 30. rujna 2016. godine s mogućnošću produljenja, ovisno o interesu. Troškove plaća i doprinosa za osobe zaposlene putem ove mjere u cijelosti snosi HZZ.

U Kostreni je u skladu s prepoznatim potrebama za sada zaposlena jedna gerontodomaćica koja će obilaziti i skrbiti o četiri staračka domaćinstva na području Općine Kostrena i obavljati poslove dostave namirnica, lijekova, pripreme obroka, organiziranja prehrane, brige o higijeni, plaćanju računa, pomoći u socijalnoj integraciji i ostvarivanju raznih prava, pružanju psihosocijalne podrške korisnicima kroz razgovor i druženje te pomagati u različitim socijalnim aktivnostima.

Projektom se želi utjecati na kvalitetu života korisnika osoba starije životne dobi i potrebitih osoba kroz izvaninstitucionalne oblike skrbi u lokalnoj zajednici, te umanjiti socijalnu isključenost uz poticanje međugeneracijske solidarnosti na području lokalne zajednice.