Počinju “Maškare va Kostrene 2017. leta”

Nakon što su u prosincu obilježeni dani Općine Kostrena te nakon božićno-novogodišnjih blagdana, Kostrena će tijekom prvih dana nove 2017. godine zasjati u maškaranom tonu. Događanja pod imenom Maškare va Kostrene 2017. leta podrazumijevaju niz manifestacija vezanih za maškaranje kao jedne od rijetkih živućih tradicija na području Općine Kostrena.

Nova mesopusna sezona započet će nakon blagdana Sveta tri kralja. Špažićari će u subotu, 7. siječnja u 16:30 sati u Narodnoj čitaonici Sveta Lucija preuzeti ključeve Općine Kostrena te podići mesopusta Mićela kao krivca za sve nedaće u proteklih godinu dana. Ključevi će u rukama Špažićara biti do Velike srijede (Pepelnice) 1. ožujka kada će se spustiti zastor za još jednu (zimsku) mesopusnu sezonu.

Tradicionalni mesopusni tanci održavat će se tijekom šest subota, počevši od 14. siječnja pa do 18. veljače, u vremenu od 21:30 do 04:00 sata ujutro. Za zabavno-glazbeni program kroz svih šest subota zadužena je grupa Venus iz Kraljevice. Maškare i ostale posjetitelje očekuje nova raznovrsna ugostiteljska ponuda po pristupačnim cijenama, tombola, a nagrađivat će se najbolja pojedinačna i najbolja grupna maska. Organizirane maškarane grupe mogu se unaprijed najaviti i rezervirati svoj stol(ove) na broj telefona predsjednika udruge Daria Modrića: 098/906-4713.

Špažićari će u znak dobrodošlice kao pravi domaćini organizirane maškarane grupe (od minimalno 10 ljudi) počastiti kao i proteklih godinama kupusom i kobasicama te domaćim fritulama i kroštulima. Mjesto održavanja je dvorana Narodne čitaonice u Svetoj Luciji.

U petak 20. siječnja u Dvorani mladosti u Rijeci održava se izbor za Kraljicu riječkog karnevala kada maškare biraju najšarmantniju predstavnicu ženskog spola koja će u vrijeme karnevalskih svečanosti sudjelovati u svim javnim prezentacijama Riječkog karnevala. Prijave se očekuju tijekom mjeseca prosinca, a Špažićari planiraju prijaviti jednu od kandidatkinja uz koju će biti grupa od 10-ak  članova udruge, a predstavit će se gledateljstvu i članovima ocjenjivačkog žirija plesno-glumačkim performansom.

Dvije nedjeljne dječje redute 22.siječnja. i 5.veljače. oduševit će male maškarice koje će zabavljati grupa Venus i animator. Udruga će sve počastiti krafnama, grickalicama i sokovima.

U subotu prijepodne 11. veljače na rasporedu je 26. po redu Maškarani auto-rally Pariz-Bakar, najdugovječnija prateća manifestacija Riječkog karnevala. Nakon Krimeje i riječkog Korza, “puknuti oktanci” dolaze u Kostrenu gdje će se na parkiralištu iznad plaže Nova voda polagati ispit vožnje spretnosti između čunjeva.

U nedjelju 26. veljače od 12:00 sati, na rasporedu je 34. Međunarodna karnevalska povorka u Rijeci kao kruna karnevalskih svečanosti na Kvarneru pa i šire. Špažićari su godinama njezini redoviti i prepoznatljivi sudionici pa će tako biti i ove nadolazeće godine. Špažićari za 2017. godinu spremaju novu originalnu masku koju će premjerno prezentirati baš na karnevalskoj povorci.

Na mesopusni utorak 28. veljače Špažićari nakon prijepodnevnog druženja s djecom u Dječjem vrtiću Zlatna ribica u Kostreni, obilaze Kostrenu uzduž i poprijeko posjećujući ugostiteljske objekte i na taj način obilježavajući posljednji dan pod maskama. Taj dan je poznat po nazivu Marća po Kostrene. Sljedeći dan, na čistu srijedu 1. ožujka, mesopustu Mićelu sudit će se i presudit za sva (ne)djela koja je učinio i za koja ga se tereti. Maškare će mandat i ključ na čuvanje do druge godine dati novoj općinskoj vlasti uz obećanje da će biti jednako uspješni kao i maškarana vlast. Ovo je i posljednji dan maškaranih aktivnosti za ovaj dio godine, a završit će ga se zajedničkim druženjem uz zakusku ne samo članova Udruge već i svih prisutnih.

Špažićari ovim putem pozivaju sve ljude dobre volje željne zabave i maškaranog kravala, sve udruge koje djeluju na području Općine Kostrena i šire da svojim dolaskom uveličaju ova maškarana događanja, da se uz pokoje piće i ples svi zajedno zabavimo do ranih jutarnjih sati. Jer, maškare su odvajkada mjerilo za dobru feštu.

Kompletni program možete vidjeti u galeriji.

 

I za kraj, Špažićari podsjećaju na moto kostrenskih maškara koji ukratko najavljuje ono što nas očekuje tijekom gotovo dva mjeseca maškaranja: Krepat, ma ne poć spat!

 

Za sve informacije kontakt podaci udruge su:

098/906-47-13 Dario Modrić, predsjednik udruge

e-mail: spazicari@gmail.com

IBAN: HR9024020061100129825

Facebook profil: https://www.facebook.com/spazicari.kostrena