Predstavljanjem početnice “Kostrensko Ča va žepiću” završili čakavski susreti

Posljednji dan 11. čakavskih susreta va Kostrene bio je najzanimljiviji onim najmanjima. Pred prepunom čitaonicom u Sv. Luciji održana je promocija kostrenske početnice “Kostrensko Ča va žepiću”.

Program je prigodno započeo pjesmom djece iz vrtića pod vodstvom odgajateljice Ane Radolović koja je i voditeljica Čakavskog kantunića- vrtićkog programa osmišljenog za njegovanje čakavskog narječja u govoru i pismu.

Ravnateljica vrtića Jasminka Pribanić ističe- Sve je u ovoj knjizi nježno i primjereno djeci, od pjesama do ilustracija, puno ljubavi i zajedništva. Ono po čemu je ova knjiga posebno vrijedna vidljivo je u činjenici da nije riječ o nečijem autorskom projektu, već je početnica plod sinergije ravnateljice i djelatnika vrtića, roditelja i djece, nona i nonića i  mnogih zaljubljenika u čakavsku riječ. Možemo reći da nas ova kostrenska početnica vodi na putovanje s kostrenskim Ča i svi su pozvani da se pridruže kako se ono nikada ne bi pozabilo. Nadamo se da će ova knjiga pronaći put do mićeh kostrenskeh src u koje će pohraniti ljubav prema kostrenskom kraju i govoru i biti lijepa uspomena na dane provedene u vrtiću.

Početnicu su predstavili autorica pjesama Branka Kržik Longin, dr.sc. Silvana Vranić, autorica predgovora prof. Nina Spicijarić Paškvan i autor grafičkog oblikovanja Mladen Stipanović. Knjiga oslikana radovima djece iz Zlatne ribice, zajedno s  CD-om za one najmlađe koji još ne znaju čitati rezultat su i poticaj za razvijanjem ljubavi prema kostrenskoj čakavštini.