Predstavljen “Vodič za poduzetnike i investitore”

S namjerom da svoje razvojne planove i projekte predstavi poslovnoj zajednici, Općina Kostrena odlučila se na objavljivanje suvremenog Vodiča za poduzetnike i investitore koji je predstavljen na konferenciji za medije.

Uz opće informacije važne za pokretanje posla,  Vodič poduzetnicima daje uvid u strukturu gospodarstva i poduzetništva, infrastrukturu, poslovne potpore i tržište rada. Na jednom mjestu zainteresirani investitor može dobiti jasne smjernice koje treba slijediti kako bi dobio brze i pouzdane informacije. Skeniranjem QR kodova “pametnim telefonima”, može se učitati digitalna dokumentacija koja obuhvaća niz propisa i obrazaca kao što su odluke o komunalnoj naknadi i komunalnom doprinosu, vodič za gradnju, informacije o osnivanju tvrtki i obrta, informacije o sustavu e-dozvola, EU fondovima te poduzetničkim potporama. Stranim investitorima dostupna je verzija Vodiča na engleskom jeziku.

Nizom aktivnih mjera prilagođenih potrebama poduzetnika uz sveobuhvatnu potporu stručnih službi, Općina Kostrena pruža podršku poslovnim poduhvatima lokalnih poduzetnika, pozivajući ih da svojim prijedlozima sudjeluju i u kreiranju Programa poticanja poduzetništva kroz čije je mjere u 2016. godini dodijeljeno 253.530,00 kn potpora. Ponuđene mjere iskoristilo je 29 poduzetnika, a najčešće korištena mjera odnosila se na sufinanciranje nabavke opreme. Kako bi se dodatno stimulirao ekonomski razvoj, u 2015. g smanjena je i cijena komunalne naknade temeljem rezultata istraživanja provedenog u poslovnom sektoru. Uz nove mrežne stranice,  Vodič je još jedan oblik komunikacije Općine s lokalnom poslovnom zajednicom.

„Unatoč indeksu razvijenosti iznad nacionalnog prosjeka, svjesni smo da jedino poticanjem poduzetništva i stvaranjem investicijskih mogućnosti, možemo dugoročno razvijati našu općinu, otvoriti nova radna mjesta i unaprijediti kvalitetu života naših mještana. Drago mi je što i gospodarstvenici prepoznaju naše napore i vide Kostrenu kao sredinu u kojoj se projekti realiziraju, a gospodarski ciljevi ostvaruju“, istaknula je u uvodnom govoru načelnica Općine Kostrena Mirela Marunić.