Prirodoslovni klub Liburnija: predavanje “Potresi u Kvarneru”

Prirodoslovni muzej Rijeka vas poziva na događanje u sklopu projekta Prirodoslovni klub Liburnija u petak, 26. veljače 2016. godine u 19:00 sati u prostoru Muzeja (Lorenzov prolaz 1) predavanje Potresi u Kvarneru.

Jeste li i Vi u zadnje vrijeme osjetili potrese na riječkom području? I jesu li to “pravi” potresi ili “samo” podrhtavanje tla? Što je uopće podrhtavanje tla? Što je epicentar? Zanima li Vas zašto se uopće “trese” riječko tlo? Trebamo li se zabrinuti?

To su neka od pitanja čije će nam odgovore otkriti mr.sc. Ivo Allegretti, voditelj Seizmološke službe Republike Hrvatske.

Naime, seizmološka služba se brine o prikupljanju i analizi makroseizmičkih i mikroseizmičkih podataka. Na području Republike Hrvatske održava se, u stalnom radu mreža digitalnih seizmografa i akcelerografa kojima se prati vibriranje tla uzrokovano potresima u nas i u svijetu. Na temelju zapisa potresa, građanstvu i raznim službama se daju obavijesti te stručne ekspertize. Na predavanju ćete se, između ostalog upoznati i s povijesnim pregledom registriranja potresa u Hrvatskoj kao i potresima na riječkom području, od Ilirske Bistrice u Sloveniji, preko Klane do Senja.

Stručna ekskurzija planirana za subotu, 27. veljače 2016. godine se nažalost otkazuje zbog loših vremenskih uvjeta.

Sve aktivnosti u sklopu Prirodoslovnog kluba Liburnija su besplatne.

Pozivamo Vas da nam se pridružite i kroz mjesečna događanja Prirodoslovnog kluba Liburnija doznate više o aktualnim temama iz svijeta prirodnih znanosti, prirodne i kulturne baštine, zaštite prirode i okoliša.

Veselimo se vašem dolasku!