Projekti energetske obnove obiteljskih kuća na području Općine Kostrena

Odlukom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost od 30. travnja 2014. godine Općini Kostrena odobrena su sredstva u visini od 40% opravdanih troškova za neposredno sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća i to:

  • za program povećanja energetske učinkovitosti odobren je iznos do 1.000.000,00 kuna
  • za program korištenja obnovljivih izvora energije odobren je iznos do 400.000,00 kuna

Za realizaciju navedenih programa Općina Kostrena osigurala je preostali iznos financijskih sredstava u visini od 10% opravdanih troškova i to:

  • za program povećanja energetske učinkovitosti osiguran je iznos do 250.000,00 kuna
  • za program korištenja obnovljivih izvora energije osiguran je iznos do 100.000,00 kuna

Sufinanciranje programa od strane Fonda i Općine Kostrena iznosilo je 50% opravdanih troškova investicije i to do 37.500,00 kuna za program energetske učinkovitosti i 15.000,00 kuna po sustavu za program korištenja obnovljivih izvora energije.

U sklopu programa energetske učinkovitosti obiteljskih kuća sufinancirane su mjere: izrada termo fasade, obnova krovišta, zamjena vanjske stolarije i ugradnja plinskog kotla.

Program korištenja obnovljivih izvora energije obuhvatio je mjere: ugradnja kotla na pelete, dizalica topline, sustav sa solarnim kolektorima za pripremu tople vode, te fotonaponski kolektori za proizvodnu električne energije.

Nakon provedenih javnih natječaja i postupaka ocjene i odabira pristiglih prijava, zaključeni su ugovori sa fizičkim osobama o sufinanciranju energetske obnove njihovih obiteljskih kuća.

Projekti energetske obnove obiteljskih kuća na području Općine Kostrena uspješno su realizirani koncem mjeseca kolovoza 2015. godine.

Programom povećanja energetske učinkovitosti sufinancirana je obnova 24 obiteljske kuće na području Općine Kostrena u ukupnom iznosu od 854.734,00 kuna.

Program korištenja obnovljivih izvora energije obuhvatio je sufinanciranje sustava za 12 obiteljskih kuća na području Općine Kostrena u ukupnom iznosu od 220.840,00 kuna.