Udruga za kreativno stvaralaštvo “Vali”

Udruga za kreativno stvaralaštvo Vali nastala je u 10. mjesecu 2006. godine na inicijativu skupine žena koje su željele iskazati svoje umjetničke sklonosti i na koristan način iskoristiti svoje slobodno vrijeme.

Kako je Kostrena poznata kao mjesto pomoraca, uglavnom su te gospođe koje su osnovale udrugu, veći dio vremena bile orjentirane na život koji ovisi o moru i njegovim ćudima. Osnivanje udruge za kreativno stvaralaštvo, odnosno stvaranje korisnih i ukrasnih predmeta od gline, predstavljalo je odmak od svakodnevice. Stalni kontakt sa ZEMLJOM i ručno stvaranje, rezultiralo je prekrasnim predmetima, kojih se ne bi posramili ni školovani akademski umjetnici. U suradnji s prof. Borisom Roce koji vodi tečajeve u popodnevnim i večernjim satima, ova se udruga znatno proširila, povećala svoje članstvo, a samim time i njihovi su radovi postali poznati i priznati izvan lokalnih krugova.

Danas, njihove radove možete vidjeti na brojnim kulturnim i festivalskim manifestacijama – Jesen u Kostreni, Melodije Istre i Kvarnera, KarnevalFest, … – zatim, traženi su za izradu autohtonih poklona za službene namjene grada Rijeke i općine Kostrena. Zahvaljujući navedenom, uvršteni su i u godišnji proračun Općine Kostrena te im u velikom dijelu pomaže financiranje od strane odjela za kulturu.

U svakom slučaju, inicijativa skupine žena se pokazala kao pun pogodak, pa sa ponosom ističu kako im se pridružuju članovi svih dobnih skupina, ali konačno i muškarci. Za sada se ponose jednim muškim članom, no uvjereni su da to neće uplašiti i ostale da im se pridruže.

Inače, što se tiče dostupnosti njihovih radova, možete ih vidjeti na mnogim skupnim, ali i samostalnim izložbama Primorsko-goranske županije, te u njihovoj radionici na Trgu sv. Barbare 1, u Kostreni. Sudjelovanje na ExTempore manifestaciji te organiziranje humanitarnih akcija/izložbi, zasigurno im je pomoglo da njihovi radovi budu primjećeni od šireg kruga ljudi izvan “granica” naše županije.

Radove ove kreativne udruge možete svakodnevno pogledati u njihovom prostoru na Trgu sv. Barbare br. 1, u Kostreni, gdje ujedno možete kupiti izložene predmete, odnosno, naručiti da vam se izradi nešto po vašoj želji.

Podaci za kontaktiranje:
Udruga za kreativno stvaralaštvo VALI
Adresa: Trg sv. Barbare 1, 51 221 Kostrena
Tel: 095 912 4041
e-mail: udruga.vali@gmail.com