Uspješna premijera novog čakavskog mjuzikla “Kalafat, batana i papagalo”

Jučer je u Narodnoj čitaonici Kostrena Sv. Lucija održana premijerna izvedba novog čakavskog mjuzikla Mensura Puhovca „KALAFAT, BATANA I PAPAGALO“, u izvedbi ansambla Intermezzo. Uz Mensura Puhovca, u predstavi igraju Biljana Torić, Zoran Trubić, Mladen Lenac i Ivan Blažević.

Glavni lik predstave je Ivić, kojeg utjelovljuje sam autor. Ivić se obnavljajući batanu prisjeća djetinjstva, mladosti i dana kad se zaljubio u drvene barke. S radošću se prisjeća svojih početaka u starom škveru u Martinšćici. Svoja sjećanja dijeli sa svojom papagalicom koja bi s njim željela još jednom zaploviti Kvarnerom.  U sjećanja mu se vraća  i majstor Viktor koji ga je učio raditi drvene barke i s kojim dijeli strahove o odumiranju njihovog zanata, jer barke kakve oni znaju izrađivati, koje, kako kaže, prenose „dih“ čitave šume, postaju stvar prošlosti i ustupaju prostor novim materijalima kao što je plastika.

Zapravo, Kalafat je priča čovjeku, o životu i prolaznosti, o strahu pred promjenama, pred novim i drugačijim. Jednostavna fabula, u kojoj se spominju brojna kostrenska prezimena, začinjena  je poznatim evergrinima kao što je  „Jedna noć u Kostreni“ i drugim  primorskim uspješnicama. Uspješnost predstave publika je  u više navrata potvrdila pljeskom,  a song o Kalafatu kojim mjuzikl počinje i završava, gotovo da je podignuo publiku na noge. Iako dvorana nije bila ispunjena do posljednjeg mjesta, publike ni u kom slučaju nije nedostajalo.

Premijera Kalafata bila je i više nego uspješna i dobro posjećena. Ova mala, nepretenciozna predstava uspjela je dotaknuti dušu svakog posjetitelja, a pogotovo su emotivni bili Kostrenjani koji će je zasigurno poželjeti još koji puta ugostiti u Kostreni. Premijera novog čakavskog mjuzikla održala se pod pokroviteljstvom INA- industrija nafte d.d. i Općine Kostrena koje su prepoznale važnost i ulogu amaterskog kulturnog stvaralaštva u očuvanju tradicijske kulturne baštine.