SV. LUCIJA 38, 51221 KOSTRENA | TEL: 051/209-000 | KontaktiHR | EN

Akcija sterilizacije mačaka

Novosti Obavijesti

Udruga Mijau već dugi niz godina organizira akciju sterilizacije mačaka i moli sugrađane da se odazovu i steriliziraju ili kastriraju svoje kućne ljubimce, pa i one mačke koje hrane ispred svojih kuća, a koje unatoč tome ne smatraju svojima.

U ovogodišnju akciju koja počinje 15. siječnja 2022. i traje do kraja veljače uključile su se četiri veterinarske ambulante. U navedenom periodu građani imaju priliku sterilizirati jednu ili više mačaka s popustom od 50 %.

Veterinarske ambulante koje sudjeluju u akciji su:

  1. Veterinarska ambulanta privatne  prakse, “Kućni Ljubimci“ Kozala 51, Rijeka,  dr.vet.med. Tamara Ferari Miškulin,  tel: 051/514-399.
  2. Veterinarska ambulanta privatne prakse „Trsat“, Kuflekova 1,  Dr.vet.med. Sanjin Polić, tel: 051/216-042.
  3.  Specijalistička veterinarska praksa RiVet, Kantrida, Istarska 15, Rijeka, tel: 051/ 561- 452, Dr. vet. med. Srećko Krešić i dr.vet.med. Jagoda Rosović.
  4. Veterinarska ambulanta Turković, Viškovo 123/c, dr.vet.med. Eugen Turković, tel: 051/257-571

Cijena sterilizacije ovisi od ambulante do ambulante kao i spolu životinje, a zahvat za ženke iznosi od  205 do 260 kuna, dok za mužjake iznosi od 150 do 205 kuna. Zbog velikog interesa poželjno je naručiti se i rezervirati termin čim prije.

Za više informacija o akciji nazovite volontere na sljedeće brojeve mobitela: 091/543 5819,  091/887 5688. Građani  direktno mogu nazvati navedene ambulante koje sudjeluju u akciji te se direktno naručiti za termin.

Priprema mačke za zahvat i postoperativnu njegu
Svi oni koji se odluče za sterilizaciju mačke u ambulanti koju su izabrali uz unaprijed dogovorenom terminu, životinju na zahvat trebaju donijeti natašte u transportno boksovu. Sa sobom neka ponesu čiste pamučne krpe koje će veterinari staviti ispod mačke u transporter, kada maca bude operirana. Jako je važno ako transportne boksove posuđuju da ih jako dobro operu dezinficiraju zbog mogućih prijenosa virusnih zaraznih bolesti mačaka.

Vrlo je važno nakon operativnog zahvata prvih 24 h držati mačku u zatvorenom i prekrivenom boksu, u toplijem prostoru, a nakon 24 sata pustiti ju u veći prostor i držati pod kontrolom još par dana radi končića. Za savjete se građani mogu obratiti volonterima  udruge „Mijau“.

Udruga „Mijau“ nema azil i ne prihvaća mačiće na skrb, a po Zakonu o zaštiti životinja svi oni koji su svjesno dozvolili okote svojih ljubimaca, dužni su zbrinuti legla svojih životinja ili ih sterilizirati/kastrirati.

Cilj akcije je djelovati preventivno i u interesu dobrobiti životinja te stoga iz udruge “Mijau” mole građane Rijeke i Primorsko-goranske županije da pomognu ljubimcima na pravi način – sterilizacijom, čime se može osigurati normalan suživot čovjeka i životinje. Ukoliko netko želi sterilizirati mačke koje hrani, a ne može ih uhvatiti i postoperativno brinuti o njima jer su divlje, može se obratiti volonterima udruge koji će pružiti pomoć.