SV. LUCIJA 38, 51221 KOSTRENA | TEL: 051/209-000 | KontaktiHR | EN

Akcija sterilizacije mačaka s popustom od 50%

Novosti

Udruga “Mijau” Rijeka u suradnji s četiri veterinarske ambulante, već tradicionalno organizira akciju sterilizacije mačaka. Ove će se godine akcija održati nešto ranije zbog velike zainteresiranosti građana, počevši od siječnja te završno s 28. veljače 2018. godine.

Svi građani imaju priliku sterilizirati jednu ili više mačaka s popustom od 50%. Cijena ovisi od ambulante do ambulante- zahvat za ženke iznosi 205-260 kn, dok su mužjaci 160-205 kn. Zbog velikog interesa poželjno je naručiti se čim prije.

Općina Kostrena vlasnicima pasa i mačaka s prebivalištem na području Kostrene sufinancira troškove sterilizacije mačaka i kuja te cijepljenje mačaka protiv bjesnoće u visini 50% usluge. Svi vlasnici životinja mogu se za navedene zahvate javiti u Veterinarsku ambulantu privatne prakse “Kostrena”, tel. 288-157.

S ciljem da se pomogne građanima, ali i da se kontrolira populacija pogotovo slobodno živućih mačaka te spriječi njihovo razmnožavanje, već niz godina Udruga organizira akcije i moli sve sugrađane da se odazovu i steriliziraju/kastriraju svoje kućne ljubimce, pa i one mace koje hrane ispred svojih kuća, a koje unatoč tome ne smatraju svojima.  Vlasnici mačaka i oni koji hrane mačke ispred svojih kuća odgovorni su za povećanje broja mačaka i ukoliko zaista žele pomoći životinjama jedini ispravni i humani način je sterilizacija ženki, ali i mužjaka zbog spolno prenosivih bolesti. Odgovornost je na svima, a volonteri savjetuju svim stanarima koji imaju mačke oko svojih kuća- udruživanje i sakupljanje sredstava za sterilizaciju.

Mačke je Zakonom zabranjeno uklanjati i ubijati. Isto tako protuzakonito im je uskratiti hranu, vodu i stanište.

Napominju da Udruga „Mijau“ nema azila i ne prihvaća mačiće kako to mnogi misle, a po Zakonu o zaštiti životinja svi oni koji su svjesno dozvolili okote svojih ljubimaca, dužni su zbrinuti legla svojih životinja ili ih sterilizirati/kastrirati.

Osnovni cilj je kažu u Udruzi, djelovati preventivno s projektom “uhvati, steriliziraj i vrati” koji se provodi  već 15  godina po uzoru na projekte iz cijeloga svijeta. Iz Udruge “Mijau” mole građane Rijeke i Primorsko-goranske  županije da pomognu ljubimcima na pravi način: sterilizacijom, čime se može osigurati normalan suživot čovjeka i životinje.

Ukoliko netko od građana želi sterilizirati mačke koje hrani, a ne može ih uhvatiti i postoperativno brinuti o njima jer su mačke divlje, mogu se obratiti  volonterima udruge koji će im pružiti pomoć. Za više informacija o akciji nazovite volontere na sljedeće brojeve mobitela: 091/543-5819,  091/887-5688.

 

Građani i direktno mogu nazvati ambulante koje sudjeluju u akciji te se direktno naručiti za termin:

  1. Veterinarska ambulanta privatne  prakse, “Kućni Ljubimci“ Kozala 51, Rijeka,  Dr.vet.medTamara Ferari Miškulin,  tel: 051/514-399
  2. Veterinarska Ambulanta privatne prakse „Trsat“, Kuflekova 1,  Dr.vet.medSanjin Polić, tel: 051/216-042
  3.  RiVet  Specijalistička veterinarska praksa, Kantrida, Istarska 15, Rijeka, Dr. vet. med. Srećko Krešić i Dr.vet.med. Jagoda Rosović, tel: 051/ 561-452
  4. Veterinarska ambulanta Turković, Viškovo123/c, Dr.vet.med. Eugen Turković, tel: 051/257-571

 

Savjet Udruge „Mijau“ – Priprema mačke za zahvat i postoperativnu njegu

Svi oni koji se odluče za sterilizaciju mačke u ambulanti koju su izabrali (molimo unaprijed dogovoriti termin), molimo da životinje na zahvat donesu natašte i to u transportnim boksevima. Sa sobom neka ponesu čiste pamučne krpe koje će veterinari staviti ispod mačke u transporter, kada maca bude operirana. Vrlo je važno nakon operativnog zahvata prvih 24 h držati mačku u zatvorenom i prekrivenom boksu, u toplijem prostoru, a nakon 24 h pustiti ju u veći prostor i držati  pod kontrolom još par dana radi končića.

Za sve savjete vezano uz operaciju može se nazvati i volontere udruge „Mijau“, kako bi i usmenim putem dobili upute.