SV. LUCIJA 38, 51221 KOSTRENA | TEL: 051/209-000 | Kontakti

Medvjed više nije na području Kostrene

Novosti

Jedinka smeđeg medvjeda koji se posljednjih dana viđao u naseljima na području Kraljevice, Bakra i Kostrene više nije na našem području. Bez potrebe za intervencijom, ali uz nadzor terena od strane pripadnika LD Jelen, medvjed je usmjeren prema visokoj šumi na području Gorskog kotara. Riječ je o zaštićenoj vrsti i jednoj od najvećih europskih zvijeri koja ima velik radijus kretanja pa iako joj je šuma prirodno stanište i obično zazire od ljudi, u potrazi za hranom može prijeći veće udaljenosti i spustiti se u naseljena mjesta.

Mještane se i nadalje poziva na oprez te da ukoliko vide medvjeda, da mu se ne približavaju i što prije dojave lokaciju pripadnicima LD Jelen na brojeve 098/982 2364 (Orlando Francišković) ili na 091/258 2103 (Nikica Vranić), kako bi interventni tim što prije reagirao.

Medvjedi u pravilu izbjegavaju i ljude i sukobe, no usprkos tome susreti se ipak mogu dogoditi, čak i u naseljima, zato se dobro upoznati s njihovim ponašanjem. Evo nekoliko korisnih savjeta  u slučaju susreta s medvjedom.