SV. LUCIJA 38, 51221 KOSTRENA | TEL: 051/209-000 | KontaktiHR | EN

Kostrena dobila dvije nove pametne klupe

Novosti

Nakon što su prošle godine „pametne klupe“ postavljene u uvali Žurkovo i u dvorištu kostrenske osnovne škole, pametnu klupu dobila je i lučica Podurinj dok je druga postavljena uz obalni put ispod „Kostrenke“. 

Riječ je o nastavku projekta Ine i Općine Kostrena započetom prošle godine, s ciljem da se suvremenom komunalnom opremom oplemene javne površine i uvede korištenje obnovljivih izvora energije za svakodnevne tehnološke potrebe. Solarne, tzv. “pametne“ klupe nabavljene su od hrvatske tvrtke Include Steora. Ukupna vrijednost za nabavku nove dvije klupe iznosi 47.325 kuna s uključenim PDV-om, od kojih je Ina osigurala 40.000 tisuća kuna, dok je Općina Kostrena osigurala razliku potrebnih sredstava.

Inicijativu Općine Kostrena da kroz postavljanje pametnih klupa doprinese očuvanju okoliša i potakne korištenje obnovljivih izvora energije prepoznala je Ina, a projekt je tim vrjedniji jer se radi o jedinstvenom rješenju hrvatskog inovatora: „Drago mi je što i ove godine, u suradnji s Općinom Kostrena, nastavljamo s postavljanjem pametnih klupa u općini. Jedno od glavnih načela Ininog poslovanja je voditi računa o zaštiti okoliša, a želja nam je okretati se što je moguće više obnovljivim izvorima energije. Ovaj projekt podupire naša nastojanja, a uz to, na ovaj način podržavamo i hrvatski tehnološki razvoj. INA se od svog osnutka kontinuirano trudi biti aktivni član zajednice u kojoj posluje, a posebno smo fokusirani na projekte koji doprinose podizanju kvalitete života lokalnog stanovništva. Veselim se budućim ovakvim inicijativama.“, kazala je Sanja Jakovac Šepić,  rukovoditeljica Planiranja i kontrole proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka

Solarne klupe Include Steora imaju solarno napajanje kojim omogućavaju bežično i žično punjenje mobilnih telefona i drugih uređaja poput tableta, laptopa i sl. Ove „pametne klupe“, prikupljaju podatke o broju napunjenih uređaja, bilježe broj WI-FI korisnika i njihovu podatkovnu potrošnju, prikupljaju meteorološke podatke poput temperature i vlažnosti zraka i oborina. Klupe imaju WI-FI pristupnu točku, bočno osvjetljenje i regulator uštede energije, a uz sve nabrojeno svojim atraktivnim izgledom i vizualno obogaćuju prostor.

Zahvalu Ini na vrijednoj donaciji uputio je i načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić: „INA u Kostreni podupire različite razvojne, komunalne, sportske i kulturne projekte. Drago nam je što razumiju potrebe zajednice i prepoznaju važnost ulaganja u zajednicu u kojoj posluju i gdje suživot donosi brojne izazove. Zajedno živimo i zajedno se moramo razvijati.“

Kao i prethodne dvije klupe i ove će imati WI-FI točku naziva „Hotspot života“, pristupne šifre ozivime194. Općina Kostrena uključila se u projekt „Oživi me“, pokrenut s ciljem osvještavanja javnosti o važnosti poznavanja postupka reanimacije i pravovremenog prepoznavanja zastoja srca i pružanja pomoći. Kampanju su osmislili Hrvatsko kardiološko društvo, Hrvatska kuća srca i Studentska ekipa Prve pomoći po uzoru na brojne europske zemlje. Ova kampanja se odvija putem internetskih stranica, radio postaja, televizije, društvenih mreža, javnih događanja, projekata u školama i na radnim mjestima.

 


Kostrena dobila dvije nove pametne klupe
Kostrena dobila dvije nove pametne klupe
Kostrena dobila dvije nove pametne klupe
Kostrena dobila dvije nove pametne klupe
Kostrena dobila dvije nove pametne klupe
Kostrena dobila dvije nove pametne klupe