SV. LUCIJA 38, 51221 KOSTRENA | TEL: 051/209-000 | KontaktiHR | EN

Kostrena među vodećim općinama po transparentnosti

Novosti

Kostrena među vodećim općinama po transparentnosti

Institut za javne financije četvrtu godinu zaredom analizira proračunsku transparentnost svih 20 županija, 128 gradova i 428 općina. Kostrena je i ove godine ocijenjena petom, najvišom razinom transparentnosti s time da su u odnosu na proteklo razdoblje dodatno pozitivno ocijenjene nove mrežne stranice Općine Kostrena koje omogućavaju jednostavnije pretraživanje i dostupnost podacima. Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene informacije o proračunu, a mjeri se brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama. U ovom istraživanju proračunska transparentnost mjerena je brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim web stranicama hrvatskih gradova općina i županija, a to su u ovom ciklusu bili sljedeći dokumenti: godišnje izvršenje proračuna za 2016., polugodišnje izvršenje proračuna za 2017., prijedlog proračuna za 2018., izglasani proračun za 2018. i proračunski vodič za građane za 2018. godinu.

Prosječna proračunska transparentnost – mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama svih županija, gradova i općina – od mogućih 5 iznosi 3,52. Sve vrste lokalnih jedinica iz  godine u godinu objavljuju sve više proračunskih dokumenata, pa ovogodišnji prosjek županija iznosi 4,9, gradova 4 i općina 3,3.

Po prosjeku svih lokalnih jedinica na svome području, najtransparentnije su Primorsko-goranska, Koprivničko-križevačka i Karlovačka županija, a ohrabruje što je 16% lokalnih jedinica zadržalo najvišu razinu transparentnosti, među kojima je i Kostrena. Rezultati istraživanja za sve županije, gradove i općine objavljeni su na mrežnim stranicama Instituta za javne financije https://www.ijf.hr.