SV. LUCIJA 38, 51221 KOSTRENA | TEL: 051/209-000 | Kontakti

Kostreni bespovratnih 600 tisuća kuna za polupodzemne spremnike i kompostere

Novosti Obavijesti

Danas je u Kostreni potpisan ugovor o isporuci komunalne opreme vrijedne 2,5 milijuna kuna. Ugovor su potpisali općinski načelnik Dražen Vranić i direktor tvrtke EOL-EKOS Kristijan Jurišić u svojstvu isporučitelja opreme.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je Općini Kostrena bespovratna sredstva u iznosu od 600 tisuća kuna za nabavku podzemnih i polupodzemnih spremnika za odvojeno prikupljanje otpada. Spremnici su opremljeni mjeračem količine otpada i elektronskim ključem s vlastitim napajanjem te jedinstvenim identifikacijskim brojem (DES enkripcija), a namijenjeni su prvenstveno višestambenim zgradama i područjima gdje nema mogućnosti odvojenog prikupljanja otpada putem individualnih spremnika kakvi su dodijeljeni obiteljskim kućama.

Poluukopani spremnici postavit će se na šesnaest lokacija na području Kostrene, od naselja Vrh Martinšćice do Urinja. Ugradnja spremnika planirana je do ljeta, a Kostrena će u sustav individualnog sustava prikupljanja otpada krenuti od jeseni.

Iz osiguranih sredstava Općina će nabaviti i 600 kompostera zapremnine 400 litara i putem javnog poziva besplatno ih dodijeliti zainteresiranim mještanima, uglavnom u obiteljskim kućama i onima koji u okviru svojih okućnica imaju mogućnost kompostiranja bio otpada, a osim kompostera nabavit će se i nekoliko kompleta hipo dječjih spremnika za papir, plastiku i staklo.

Time će se mještanima Kostrene omogućiti učinkovitije zbrinjavanje otpada, a posljedično tome i bolja kontrola nad troškovima za zbrinjavanje otpada čija će cijena u budućnosti u velikoj mjeri ovisiti o broju odvoza miješanog komunalnog otpada.


Kostreni bespovratnih 600 tisuća kuna za polupodzemne spremnike i kompostere
Kostreni bespovratnih 600 tisuća kuna za polupodzemne spremnike i kompostere