SV. LUCIJA 38, 51221 KOSTRENA | TEL: 051/209-000 | KontaktiHR | EN

Molba KD Kostrena upućena mještanima Kostrene

Novosti

Dragi mještani,
izvanredne okolnosti u kojima živimo utjecale su na sve naše osobne i poslovne aktivnosti i rutine pa tako i na naše postupanje s otpadom i radovima u vrtovima i okućnicama. Naši djelatnici neprestano su na terenu, nastojeći nadići sve zadane planove održavanja kako bi zadržali visoku razinu usluge, urednost i čistoću mjesta.  Borimo se s vjetrom, uklanjamo polomljene grane i popravljamo oznake na dječjim igralištima, održavamo zelene površine i uklanjamo nepropisno odloženi otpad s naših ulica.

Kako bi Kostrena ostala čista i uredna, potrebna nam je i vaša pomoć. Okolnosti su utjecale i na pražnjenje spremnika i odvoz krupnog otpada koji se odvija drugačijom, usporenom dinamikom stoga je jako važno da se u ovom času i prilikom uređivanja vrtova i okućnica suzdržite od velikih orezivanja posebno odlaganja krupnog zelenog otpada u kontejnere kao i pored njih. U redovnim uvjetima, djelatnici KD Kostrena, bili bi u mogućnost ukloniti i privremeno zbrinuti takav otpad, ali to sada nije moguće jer  je naš deponij nakon uređenja javnih zelenih površina premašio kapacitet odlaganja. Zato, ako nemate prostor za odlaganje orezanih grana i zelenog otpada, vaše okućnice ovog proljeća moći će proći i bez krčenja i velikih sanitarnih rezova živica, voćaka, ukrasnih grmova i stablašica, a pomoći ćete nam da održimo čistoću i urednost javnih površina.
Ukoliko se ipak odlučite na rezidbu, donosimo nekoliko savjeta o tome kako takav otpad iskoristiti.

Jeste li znali?
Više od trećine ukupnog otpada koji nastaje u kućanstvima je organski ili biootpad. Sastoji se od otpada iz kuhinje, vrta, voćnjaka i travnjaka te predstavlja vrijednu sirovinu za proizvodnju prirodnog gnojiva – komposta.

Kompostiranje u okućnici: https://youtu.be/CGPG1Ej_tPs

Kompostiranje kod kuće: https://youtu.be/t_1HL9H1cnA