SV. LUCIJA 38, 51221 KOSTRENA | TEL: 051/209-000 | Kontakti

Nakon energetske obnove Zlatna ribica dobila i fotonaponsku elektranu

Novosti

Nakon energetske obnove kojom je povećana energetska učinkovitost zgrade Dječjeg vrtića „Zlatna ribica“ i omogućen prelazak iz energetskog razreda C u energetski razred A, kostrenski vrtić dobio je i fotonaponsku elektranu za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora čime će se dodatno smanjiti energetski troškovi kao i ugljični otisak vrtića.

Fotonaponska elektrana snage 30 kW proizvodit će električnu energiju iz sunčeve energije pomoću fotonaponskih modula postavljenih na krovu zgrade. Sustav će se priključiti na postojeću elektrodistribucijsku mrežu niskog napona s ciljem vlastite potrošnje većine proizvedene energije te daljnje distribucije eventualnih viškova proizvedeneenergije. Fotonaponska elektrana proizvodit će električnu energiju tijekom cijele godini, a riječ je o prvoj javnoj zgradi na području Kostrene na kojoj je ugrađen sustav solarne elektrane. Ukupna vrijednost projekta iznosi 372 tisuće i 575 kuna.

U rujnu 2020. godine Općina Kostrena je prijavila projekt na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za uvođenje obnovljivih izvora u zgrade javne namjene. Od ukupnih troškova projekta Fond je ocijenio prihvatljivima troškove u iznosu od 360 tisuća i 700 kuna i Kostreni odobrio sufinanciranje u iznosu od 140 tisuća i 750 kuna (39,03%), čime se dodatno povećao udio bespovratnih sredstava u realizaciji projekata javne namjene u čemu je Općina Kostrena posljednjih godina sve uspješnija.

Navedeni projekti imaju i važnu edukativnu ulogu i upotpunjuju ekološko usmjerenje Dječjeg vrtića „Zlatna ribica“ koji ima status eko-škole i dugogodišnji je nositelj priznate međunarodne oznake Zelena zastava. Program Međunarodne eko-škole u Republici Hrvatskoj provodi se u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta i Agencijom za odgoj i obrazovanje. Cilj programa je ugradnja brige o okolišu u sve segmente odgojno obrazovnog sustava i svakodnevni život djeteta i djelatnika vrtića. Zadaća je odgojiti mlade generacije osjetljive na pitanja okoliša i osposobiti ih za donošenje odluka o razvitku društva u budućnosti. Odgojne ustanove koje ispune postavljene kriterije i koje brigu o okolišu promiču kao trajnu vrijednost i način življenja, dobivaju povelju o statusu Međunarodne eko-škole i Zelenu zastavu. Ovo prestižno međunarodno priznanje dodjeljuje se na dvije godine. Nakon toga slijedi prijava za obnovu statusa te se mora dokazati da je provedba programa proširena na čemu polaznici i djelatnici vrtića u suradnji sa zajednicom sustavno rade.