SV. LUCIJA 38, 51221 KOSTRENA | TEL: 051/209-000 | KontaktiHR | EN

Kostrena svijetli ljubičasto za Palčiće

Novosti

Zgrada Turističke zajednice općine Kostrena zasvijetlila je ljubičasto povodom obilježavanja Svjetskog dana prijevremeno rođene djece čime se i Općina Kostrena pridružila brojnim hrvatskim općinama i gradovima koji će osvjetljavanjem svojih građevina pomoći u podizanju svijesti o problemima s kojima se suočavaju prijevremeno rođena djeca i njihovi roditelji.

U svijetu se 1 od 10 djece rodi prije vremena. U Hrvatskoj je to više od 2500 prijevremeno rođene djece svake godine kojoj je neophodna podrška specifičnih medicinskih uređaja uz stručnost i posvećenost visokoobrazovanog medicinskog osoblja. Posljedice prijevremenog porođaja mogu biti ozbiljne i trajne, a prijevremeno rođenje vodeći je uzrok smrtnosti kod kod djece mlađe od 1 godine te drugi uzrok u populaciji do 5 godina.

Svijest javnosti o problemima i posljedicama s kojima se susreću nedonoščad i njihovi roditelji i dalje je izuzetno niska, stoga se 17. studenoga diljem svijeta kao jedna od aktivnosti organizira i osvjetljavanje javnih zgrada i poznatih građevina ljubičastom bojom koja simbolizira temu prijevremeno rođene djece. Inicijator kampanje “Palčić gore” je Klub roditelja nedonošćadi “Palčići”.