SV. LUCIJA 38, 51221 KOSTRENA | TEL: 051/209-000 | KontaktiHR | EN

Očitovanje Rafinerije nafte Rijeka

Novosti Obavijesti

Radi učestalih problema u radu Rafinerije nafte Rijeka koji za posljedicu imaju pojačano dimljenje i buku, općinski Načelnik dogovorio je sastanak s upravom Rafinerije. Nakon jučerašnjeg događaja zatraženo je očitovanje uprave.
U dostavljenom odgovoru Rafinerije nafte Rijeka navodi se kako je tijekom ovoga tjedna, u dva navrata, 3. i 6. rujna, došlo do neplaniranih obustava procesnih postrojenja povezanih s padom napona napajanja iz vanjske mreže koje je uzrokovalo nevrijeme praćeno grmljavinom. Navedene okolnosti utjecale se na obustavu rafinerijskih postrojenja 3. rujna u jutarnjim satima, kada je uslijed nevremena došlo do ispada turbogeneratora. To je uzrokovalo pojačani dim na baklji, baš kao i 6. rujna, u poslijepodnevnim satima, kada je, uslijed grmljavine, došlo do novog pada napona napajanja iz vanjske mreže i poremećaja na generatoru pare zbog čega je došlo do ispada procesnih postrojenja.

U očitovanju se nadalje navodi kako je u tijeku stabilizacija radnih uvjeta i ponovno pokretanje postrojenja kao i namjera da se trenutačni nedostatci u sustavu opskrbe rafinerije električnom energijom iz vanjske mreže riješe izgradnjom vlastite jače, trafostanice i polaganjem 110 kV kabela čime bi se u budućnosti dugoročno izbjeglo ponavljanje sličnih situacija te će takvo rješenje biti uvršteno u razvojne planove Rafinerije nafte Rijeka.