SV. LUCIJA 38, 51221 KOSTRENA | TEL: 051/209-000 | KontaktiHR | EN

Od Sv. Barbare do Sv. Lucije

Novosti

Dane Općine, Kostrena će obilježiti brojnim događanjima koja su na današnjoj konferenciji za medije predstavili načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić, direktorica Turističke zajednice Općine Kostrena Sandra Svetić i članica Odbora za kulturu, odgoj i obrazovanje Eugena Uljan.Događanja okupljena pod zajedničkim nazivom „Od Svete Barbare do Svete Lucije“, simboliziraju dva velika blagdana u čast svetica po kojima su dvije kostrenske župe dobile ime –Župa sv. Barbare i Župa sv. Lucije. Barbarina i Lucina bit će obilježene svetim misama i različitim programima, a između njih održat će se zanimljive izložbe, koncerti, promocije. Na dan sv. Nikole Kostrena slavi Dan Općine kojeg će obilježiti Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općine Kostrena, na kojoj nagrade i priznanja dobiti istaknuti mještani Kostrene.

Upravo u čast sv. Nikoli prije četiri godine pokrenuta je Mikulna, središnji prosinački događaj u kojem sudjeluje čitava zajednica. Ovaj privlačan glazbeni i gastronomski doživljaj po prvi puta će se održati kao trodnevno događanje uz sudjelovanje različitih izlagača, kostrenskih udruga i institucija koje će svojim aktivnostima i ove godine oživjeti stari običaj pomorske Kostrene – „sajanje“, zanimljiv djelić njezine bogate povijesti.  U drvenim kućicama na trgu ispred Sportske dvorane u Kostreni, svatko će pronaći nešto za sebe, od domaćih autohtonih proizvoda do ručno izrađenih ukrasa i raznovrsne gastronomske ponude karakteristične za ovo doba godine.

Program Mikulne počinje u petak 7. prosinca u 16 sati dječjom predstavom Kazališta Smješko „Iznenađenje sv. Nikole“, a nastavit će se paljenjem blagdanske rasvjete i vatrometom koji će obasjati nebo nad Kostrenom, nakon čega slijedi zabava uz beskrajno zabavnog voditelja ovogodišnje Mikulne Maria Lipovšeka Battifiacu i Duo Timeless.

U subotu, 8. prosinca od 16 sati uz kostrenske udruge, klubove i umjetnike, posjetitelji će imati prilike sudjelovati u različitim kreativnim radionicama i podsjetiti se na davno zaboravljene tradicijske igre kao i degustirati tradicionalna blagdanska jela koja će pripremati Kristijan Kozmić, autor kuharice „Primorski pijat“, a za veselu atmosferu pobrinut će se grupa Point.

Zadnjeg dana Mikulne nedjelju 9. prosinca program će započeti u 14 sati, uz bogatu ponudu prigodnih blagdanskih proizvoda, zanimljive društvene igre za male i velike i zagarantiranu zabavu uz Love Sing and Dance Duo. U 19 sati u Sportskoj dvorani Kostrena nastupit će veličanstvena ČETIRI TENORA u organizaciji Udruge Narodna čitaonica Kostrena i Odbora za kulturu, odgoj i obrazovanje Općine Kostrena. Nakon koncerta druženje se nastavlja na trgu uz glazbeni program i gastronomsku ponudu.

Ulaznice za koncert Četiri tenora mogu se kupiti putem sustava mojekarte.hr  i  na slijedećim prodajnim mjestima u Kostreni i Rijeci; KD Kostrena (Sportska dvorana), Dallas Records (Splitska ulica), Foto Revija (Užarska ulica) i Caffe bar Nad Urom (Robna kuća Korzo). Cijena ulaznice iznosi 80 kuna.

Turistička zajednica Općine Kostrena po prvi puta uvodi izbor najljepše božićne okućnice. Početkom prosinca poput mnogih drugih mjesta i Kostrena odijeva blagdansko ruho, a takvom ozračju pridonose i mnogi mještani uređenjem svojih kuća i okućnica božićnim dekoracijama čineći Kostrenu ljepšom i uređenijom. S namjerom da se  dodatno potakne mještane na blagdansko uređenje, pokrenut je izbor za „Najljepšu božićnu priču“, a svi koji se žele prijaviti to mogu učiniti od 1. do 10 prosinca nakon čega će komisija obići sve prijavljene lokacija i na završnom događanju 14. prosinca u 19:30 sati u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji proglasiti pobjednika.