SV. LUCIJA 38, 51221 KOSTRENA | TEL: 051/209-000 | KontaktiHR | EN

Održana konferencija o regionalnom razvoju – Hrvatska 2030.

Novosti

U Zagrebu je održana dvodnevna konferencija pod nazivom “Hrvatska 2030 – Identifikacija projekata nužnih za regionalni razvoj”, u organizaciji Udruga općina i gradova, Ekonomskog fakulteta u Rijeci, Centra za lokalni ekonomski razvoj i tvrtke Tim4pin.Uz predstavnike Ministarstva regionalnog razvoja i ureda za provedbu ESI fondova koji su se osvrnuli na novi indeks razvijenosti općina i gradova te mogućnosti financiranja i ugovaranja projekata sredstvima EU, na konferenciji je sudjelovao i načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić, jedine hrvatske business friendly općine s certifikatom za povoljno poslovno okruženje koji je u svojem izlaganju prenio iskustva Kostrene tijekom postupka certificiranja kao i utjecaju certifikata na komunikaciju s poslovnom zajednicom.

Naglasak konferencije bio je i na digitalizaciji kao sve važnijem preduvjetu lokalne zaposlenosti s naglaskom na financiranje i sufinanciranje širokopojasne infrastrukture. Općina Kostrena s još nekolicinom općina i gradova i Primorsko-goranskom županijom, razvija zajednički projekt e-županija čime će se otvoriti nove mogućnosti u poduzetništvu i realizaciji poslovnih ideja.

 Konferencija je bila posvećena izazovima regionalnog razvoja do 2030. godine, uspoređujući dosadašnja gospodarska, demografska i fiskalna kretanja u lokalnim i područnim samoupravama s fokusom na mogućnosti financiranja razvojnih projekata. Konferencija je u prvom redu bila namijenjena načelnicima, gradonačelnicima, županima te pročelnicima odjela lokalnih i područnih samouprava, no svakako zanimljiva i ostalim predstavnicima javnog i privatnog sektora budući da se bavila i realizacijom konkretnih razvojnih projekata tijekom 2018. godine.