SV. LUCIJA 38, 51221 KOSTRENA | TEL: 051/209-000 | Kontakti

Održana završna konferencija projekta energetske obnove vrtića

Novosti

U Dječjem vrtiću “Zlatna ribica”, u Kostreni, održana je završna konferencija projekta energetske obnove zgrade vrtića. Načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić, naglasio je da Općina sustavno radi na unaprjeđenju energetske učinkovitosti objekata u općinskom vlasništvu.

Ukupna vrijednost energetske obnove vrtića iznosi oko 5 milijuna kuna, od čega je preko 3 milijuna kuna bespovratnih. Uspješnom prijavom projekta, Općina Kostrena osigurala je 1,6 milijuna kuna od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja kao i dodatnih 1,4 milijun kuna od Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i time značajno smanjila udio vlastitih sredstva u projektu.

Zgrada Dječjeg vrtića „Zlatna ribica“, dobila je novu toplinsku ovojnicu zgrade te svih kosih i ravnih krovova kao i novu vanjsku stolariju čime su se povećala energetska svojstva zgrade uz značajne uštede u potrošnji energije od oko 60 posto na godišnjoj razini. Obnovom zgrade poboljšali su se uvjeti boravka djece i rada zaposlenika, a zgrada dječjeg vrtića iz energetskog razreda C prešla je u energetski razred A.

Prijavom na Javni poziv za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javne namjene, Općina Kostrena dobila je i dodatnih 140.780,00 kuna za projekt izgradnje fotonaponske elektrane snage 30 kW na krovu zgrade vrtića koja će proizvodit električnu energiju iz obnovljivih izvora energije (sunčeva energija).  Ukupna vrijednost investicije iznosi 360.700,00 kuna (s PDV-om), a stopa sufinanciranja u ovom slučaju iznosi 39,03 posto opravdanih troškova s obzirom na visok indeks razvijenosti Kostrene.

Godišnji utrošak energije vrtića iznosi 66313 kWh, a procijenjena ukupna proizvedena snaga solarne elektrane iznosi 35047kWh čime bi se ostvarila godišnja ušteda od oko 30 tisuća kuna i povrat investicije u roku od 7 godina. Realizacija ovog projekta planirana je za proljeće 2021. godine.

Osim energetske obnove, zahvaljujući potpori INE d.d. i Općine Kostrena vrtić je dobio i prekrasne murale s prikazima života Kostrene i „Legendom o Zlatnoj ribici“, a koju je „bojama i sprejevima“ ispričao Edi Gustin, lokalni umjetnik koji potpisuje brojne iznimne radove u Kostreni, od kostrenskih autobusnih stanica do najvećeg oslikanog spremnika u Rafineriji nafte Rijeka i prekrasnog murala „Put mora“ u kojem je s platna u vanjski prostor prenio radove nedavno preminulog akademskog slikara Ivana Penzeša-Nadalova.

Ravnatelj Dječjeg vrtića „Zlatna ribica“, Stanko Vučetić izrazio je zadovoljstvo učinjenim poslom i osjetno boljim uvjetima boravka i rada: „Volio bih se zahvaliti svima koji su na projektu radili i u njemu sudjelovali. Posebna zahvala pripada djeci, roditeljima i djelatnicima koji su se uz koronu s puno razumijevanja prilagođavali reorganizaciji rada i promijenjenim uvjetima tijekom radova. Nadam se da će se svima svidjeti i novi izgled našeg vrtića koji se sada ističe u prostoru predivnim crtežima koji karakteriziraju neke od vrijednosti koje u odgojno obrazovnom radu posebno zastupamo, a to su ekologija i očuvanje okoliša u kojem živimo te  pomorstvo i čakavština kao temelji kostrenske tradicije. Posebno vrijedi istaknuti “Legendu o Zlatnoj ribici”, priču koju su smislili i ilustrirali naši klinci, a  g. Gustin, inače roditelj jednog od naših polaznika, svojim talentom prenio na zidove vrtića“.

Radovi na energetskoj obnovi vrtića započeli su u svibnju, a situacija s koronom nije zaobišla ni projekte pa su se rokovi malo pomaknuli u odnosu na prvotni plan, rekao je voditelj projekta Dario Modrić, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav, prostorno planiranje i zaštitu okoliša.

Izvođenje radova povjereno je zajednici ponuditelja Kalun gradnja d.o.o. Klana i Ri-Ma aedificiolum d.o.o. dok je uslugu nadzora na projektu pružala Delfin grupa d.o.o. iz Kostrene.


Održana završna konferencija projekta energetske obnove vrtića
Održana završna konferencija projekta energetske obnove vrtića
Održana završna konferencija projekta energetske obnove vrtića
Održana završna konferencija projekta energetske obnove vrtića