SV. LUCIJA 38, 51221 KOSTRENA | TEL: 051/209-000 | KontaktiHR | EN

Općina Kostrena potpisala Konzorcijski ugovor o osnivanju i radu partnerstva za očuvanje i oživljavanje obrambenog sustava Claustra+

Novosti
Danas se u Vrhniki održalo svečano potpisivanje Konzorcijskog ugovora o osnivanju i radu partnerstva za očuvanje i oživljavanje obrambenog sustava Claustra+. U ime Općine Kostrena ugovor je potpisala Đurđica Matešić-Bilobrk, zamjenica Općinskog načelnika, a svečanosti je prisustvovala i Jasna Mavrinac, v. d. Pročelnice Upravnog odjela za Opće, pravne poslove i lokalnu samoupravu.
Općina Kostrena od 2007. godine radi na valoriziranju arheološkog lokaliteta Solin koji je 2017. godine rješenjem Ministarstva kulture stavljen pod preventivnu zaštitu kulturnih dobara. Budući je Solin dio kasnoantičkog obrambenog sustava uključen je u europski projekt Claustra Alpium Ilarium (dalje Claustra+), sufinanciran u sklopu programa Interreg Slovenija-Hrvatska.
Partnerstvo će provedbom različitih aktivnosti poticati očuvanje i oživljavanje baštine Claustra kao cjeline, pripomoći će njenoj prepoznatljivosti kao jednog od najvažnijih spomenika Slovenije i Hrvatske s izuzetnim značajem u kontekstu cjelokupne svjetske povijesti te kranjim ciljem svrstavanja obrambenog sustava pod UNESCO-vu zaštitu.
Partneri na projektu: Zavod za kulturno dediščino Slovenije, Narodni muzej Slovenija, Zavod Ivana Cankarja za kulturo, šport in turizem Vrhnika, Zavod Republike Slovenije za varstvo narave, Hrvatski restauratorski zavod, Primorsko-goranska županija, Prirodoslovni muzej Rijeka, Pomorsko povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Turistička zajednica Kvarnera.