SV. LUCIJA 38, 51221 KOSTRENA | TEL: 051/209-000 | KontaktiHR | EN

Općina Kostrena priprema mjere pomoći mještanima i lokalnim poduzetnicima

Novosti

Kako bi olakšala svakodnevnicu svojim mještanima i pomogla lokalnim poduzetnicima čije je poslovanje ugroženo koronavirusom, Općina Kostrena planira donošenje čitavog niza mjera s ciljem pružanja potpore kvaliteti života, očuvanju radnih mjesta  i poslovanja, prije svega malim poduzetnicima i obrtnicima čije je poslovanje trenutno potpuno obustavljeno i kojima će se u nastojanju pronalaska optimalnih rješenja trebati pristupati individualno. Općina Kostrena neće prestati s radom kako bi se omogućio kontinuitet poslovanja i pružanja usluga mještanima. Bez obzira što se u ovom času ne primaju stranke, komunikacija se odvija putem elektronske pošte, telefona i pošte.

U ovom trenutku predviđene su slijedeće mjere:

  1. Mještanima Općine Kostrena produžuje se rok plaćanja komunalne naknade za 60 dana od dana dospijeća navedenog na uplatnici.
  2. Otvorena je telefonska linija 051 209 062 koja je na raspolaganju mještanima Kostrene radnim danom od 8 do 16 sati, kako bi se smanjio izlazak iz kuće i osobni kontakt mještana koji spadaju u rizične skupine poput starijih osoba, kroničnih bolesnika, invalida i osoba s rješenjem o samoizolaciji.  Općina Kostrena će u suradnji s lokalnom ljekarnom i liječnicima obiteljske medicine organizirati dostavu lijekova te uz pomoć volontera iz DVD Kostrena dostavu osnovnih namirnica i higijenskih potrepština.
  3. Poslovnim subjektima koji su u zakupu u poslovnim prostorima koji su u vlasništvu Općine Kostrena, odnosno pravnim osobama i ustanovama kojima je Općina Kostrena osnivač, odgađa se plaćanje zakupnine na razdoblje od 3 mjeseca.
  4. Obveza plaćanja naknade za koncesijska odobrenja na pomorskom dobru odgodit će se do 1. lipnja 2020.g.
  5. Za vrijeme trajanja odgode plaćanja obaveze, neće se obračunavati zakonska zatezna kamata
  6. Za vrijeme privremenog prestanka rada Dječjeg vrtića „Zlatna ribica“, roditelji djece koja su upisana u vrtić, s prebivalištem na području Općine Kostrena, oslobodit će se plaćanja sudjelovanja u ekonomskoj cijeni vrtića.
  7. Odgađa se pokretanje svih postupaka prisilne naplate za vrijeme dok traju izvanredne mjere, osim onih potraživanja kojima eventualno prijeti nastupanje zastare.
  8. Pristupit će se izradi modela uključivanja Općine Kostrena u potporu državnih mjera za pomoć poduzetnicima i obrtnicima čije poslovanje ugroženo a koji imaju sjedište na području Općine Kostrena.
  9. Izmijeniti će se postojeći Program poticanja poduzetništva na način da će se u istom predvidjeti mjere i kriteriji pomoći poduzetnicima i obrtnicima čije poslovanje ugroženo a koji imaju sjedište na području Općine Kostrena.

Riječ je o prvim mjerama koje će Općina Kostrena donijeti, a koje će se u skladu s okolnostima i potrebama dorađivati, proširivati i donositi: “Trajanje krize i razvoj situacije, u ovom trenutku teško možemo predvidjeti, pa kao što trenutno živimo dan po dan, tako ćemo pristupati i mjerama. Ono što je sigurno, učiniti ćemo sve što je u našoj moći kako bi i našim mještanima i našim poduzetnicima olakšali ovu situaciju, omogućili nastavak poslovanja i očuvali radna mjesta. Treba napomenuti kako će jedinice lokalne samouprave, pa tako i Općina Kostrena dati značajan doprinos ublažavanju ekonomskih posljedica ove krize i kroz gospodarske mjere Vlade RH o odgodi plaćanja poreza na dohodak pošto je porez na dohodak najvećim dijelom prihod JLS-a. Odluke koje budemo donosili morat će se usklađivati i s izmjenama zakona i poštovati procedure njihovog donošenja u skladu s nadležnostima. Dio ovih odluka koje planiramo provesti u nadležnosti je Općinskog vijeća čiji rad također treba uskladiti s novonastalom situacijom. Ono što je u ovom času najvažnije i što bih želio poručiti javnosti i mještanima Kostrene – budimo odgovorni, no budimo i solidarni i dajmo sve od sebe da što prije okončamo ovu situaciju.“, rekao je načelnik  Dražen Vranić.