SV. LUCIJA 38, 51221 KOSTRENA | TEL: 051/209-000 | Kontakti

Početna konferencija projekta Energetska obnova Dječjeg vrtića Zlatna ribica u Kostreni

Novosti

Potpisom ugovora o izvođenu radova sa zajednicom ponuditelja društvima Kalun gradnja d.o.o. Klana i Ri-Ma aedificiolum d.o.o. Klana, označen je početak projekta Energetska obnova Dječjeg vrtića „Zlatna ribica“, na adresi Žuknica 1/a.
Uvodnu riječ dao je općinski načelnik Dražen Vranić koji je istaknuo važnost unaprjeđenja energetske učinkovitosti objekata u općinskom vlasništvu. Uz potpisnike ugovora, na početnoj konferenciji projekta sudjelovali su i pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Dario Modrić te ravnatelj vrtića Stanko Vučetić, koji je posebno zadovoljan ulaganjem u vrtić jer će se  time povećati kvaliteta boravka djece i uvjeti rada zaposlenika.
Ukupna vrijednost energetske obnove vrtića iznosit će oko 5 milijuna kuna, od čega je preko 3 milijuna kuna bespovratnih. Uspješnom prijavom projekta, Općina Kostrena osigurala je 1,6 milijuna kuna od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i dodatnih 1,4 milijun kuna od Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i time značajno smanjila udio vlastitih sredstva u projektu.
Povećanje energetske učinkovitosti zgrade Dječjeg vrtića „Zlatna ribica“, planira se provesti kroz nekoliko projektnih aktivnosti i to obnovom toplinske ovojnice zgrade, izvedbom termoizolacije kosih i ravnih krovova i zamjenom vanjske stolarije čime će se povećati energetska svojstva zgrade i postići značajne uštede u potrošnji energije. Obnova zgrade pridonijet će poboljšanju uvjeta boravka djece, kvaliteti usluga kao i uvjetima rada zaposlenika. Po završetku projekta, zgrada dječjeg vrtića iz postojećeg energetskog razreda C prijeći će u energetski razred A. Voditelj projekta, pročelnik Dario Modrić, naglasio je kako će se rekonstrukcijom objekta i provedbom mjera energetske obnove utjecati na energetsku učinkovitost objekta samim time postići i značajne uštede energije od gotovo 60 posto na godišnjoj razini. Radovi bi trebali započeti 4. svibnja i završiti u roku od 150 dana, odnosno početkom slijedeće pedagoške godine.
Mještani će o projektu biti informirani putem općinske mrežne stranice i sredstvima javnog informiranja. Uz povećanje energetske učinkovitosti zgrada javnog sektora, cilj projekta je podizanje svijesti o mogućnostima i prednostima provedbe mjera energetske učinkovitosti te smanjenje stakleničkih plinova i negativnog utjecaja na okoliš. Namjera je također potaknuti mještane na provedbu mjera energetske učinkovitosti kako bi povećali kvalitetu stanovanja u svojim domovima uz smanjenje energetskih troškova.


Potpisnici ugovora Ivan Tunjić, Dražen Vranić i Marko Vukušić