SV. LUCIJA 38, 51221 KOSTRENA | TEL: 051/209-000 | KontaktiHR | EN

Kostreni priznanje za transparentnost

Novosti

Institut za javne financije predstavio je rezultate petog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica. Objavljivanjem rezultata istraživanja želi se ukazati na važnost proračunske otvorenosti kojom se poboljšava komunikacija i povjerenje građana u lokalne vlasti, ali i potiče transparentnost i odgovornost lokalnih vlasti.
Kostrena je i ove godine ocijenjena petom, najvišom razinom transparentnosti s time da su u odnosu na proteklo razdoblje dodatno pozitivno ocijenjene nove mrežne stranice Općine Kostrena koje omogućavaju jednostavnije pretraživanje i dostupnost podatcima.
Prosječna proračunska transparentnost mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama županija, gradova i općina iz godine u godinu se popravlja te u ovom ciklusu iznosi 3,9 od mogućih 5. Transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i  razumljive informacije o proračunu i prvi je korak prema pozivanju na odgovornost za prikupljanje i trošenje javnog novca.