SV. LUCIJA 38, 51221 KOSTRENA | TEL: 051/209-000 | Kontakti

Susret Načelnika s Učeničkim vijećem Osnovne škole Kostrena

Novosti

U predvorju Osnovne škole Kostrena održan je susret načelnika Općine Kostrena Dražena Vranića s predsjednicima razreda i članovima Učeničkog vijeća škole.

Učenicima se najprije obratila ravnateljica OŠ Kostrena Adriana Glavan upoznavši ih s kandidaturom Kostrene za dobivanje prestižne titule Općina – prijatelj djece. Ravnateljica Centra kulture Kostrena Borka Reljac govorila je o aktivnostima i projektima Centra namijenjenima djeci dok je općinski načelnik Dražen Vranić, istaknuo važnost zajedničkog djelovanja i međusobne komunikacije:

Hvala vam što ste odvojili vrijeme i primili nas u svojoj školi. Vjerujem da većina vas živi u Kostreni. Neki među vama možda će biti i buduće načelnice ili načelnici pa je dobro da već sad surađujemo  i da svojim prijedlozima pomognete da naša Kostrena bude ljepša i bolja za život. Zbog toga je važno da budemo zajedno i u ovoj akciji jer će nas svih skupa obavezati da ne posustanemo u stvaranju boljih uvjeta za vašu igru, sport, obrazovanje… A sve to počinje našim razgovorom, zato bih volio da me danas pitate sve što vas interesira i predložite projekte za koje biste voljeli da ih realiziramo…“, započeo je susret s učenicima načelnik Vranić.

Iako je školska godina tek otpočela, učenici su bili vrlo dobro pripremljeni i zainteresirani za razgovor s načelnikom pa je već na prvi poziv za postavljanje pitanja u zraku bilo desetak ruku. Arian iz šestog razreda iskazao je želju da se oboji škola, pogotovo vanjsko pročelje koje nerijetko bude išarano grafitima. Učenice trećeg razreda predložile su da se njih, kao i druge učenike uključi u aktivnost i da sami ukrase zidove svoje škole. Na to se nadovezala i tema sadnje cvijeća u školskom okolišu, a ravnateljica Glavan najavila je skori početak uređenja školskog vrta kroz vrtlarske radionice. Nekoliko učenika potaknulo je raspravu o učionici na otvorenom koja je također u planu već ove školske godine.

Filip iz petog razreda smatra da bi se trebalo što prije urediti igralište u neposrednoj blizini školskog dvorišta i postaviti rasvjetu. Načelnik je pritom najavio da je za spomenuto igralište planirano postavljanje nove podloge kako bi se moglo koristiti za više različitih sportova.

Osmaši su se orijentirali na potrebu za prostorom za druženje starije djece na kojem bi imali suvremenije sadržaje. Jedna od istaknutih potreba bilo je i postolje za sigurno ostavljanje bicikla pored Sportske dvorane Kostrena.

Susret načelnika s učenicima pokazao je koliko djeca svojim idejama i prijedlozima mogu pridonijeti razvoju zajednice i koliko je važno uključiti ih u sve procese odlučivanja od najranije dobi i njegovati kulturu dijaloga. Općina Kostrena može se pohvaliti sustavnim ulaganjem u djecu i mlade, vodeći računa da im osigura što više prostora za igru i druženje.  Uz postojeća 24 igrališta, u planu su još dva nova od kojih će najveće biti u naselju Doričići. Općina je u potpunosti obnovila dječji vrtić, a ulaže i u obnovu i opremanje škole čiji je osnivač Primorsko-goranska županija. Tako su primjerice tijekom ljetnih praznika preuređenjem jednog većeg prostora dobivene dvije nove učionice s ciljem da se nastava odvija u  jednosmjenskom radu što je sufinancirano sredstvima Općine Kostrena.

Ravnateljica Glavan pohvalila se i činjenicom da sve učionice predmetne nastave u školi imaju pametne ploče, a krenulo se i s realizacijom da se njima opreme i učionice razredne nastave. Učionice koje trenutno nemaju pametnu ploču opremljene su projekcijskim platnom i projektorom.

Načelnik  Općine Kostrena zahvalio se učenicima na angažmanu i pitanjima te najavio ponovno  duženje  s nadom da će oni na slijedeći susret doći s novim pitanjima i prijedlozima, a on s ponekom informacijom o tome što je u međuvremenu učinjeno.