SV. LUCIJA 38, 51221 KOSTRENA | TEL: 051/209-000 | KontaktiHR | EN

Ublažavanje dijela epidemioloških mjera koja se odnose na ograničavanje okupljanja

Novosti

Od ponedjeljka, 1. ožujka ublažava se dio mjera koje se odnose na ograničavanje okupljanja.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je 26. veljače izmjene Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja.

Odlukom koja će se primjenjivati od 1. do 15. ožujka, ugostiteljski objekti mogu usluživati hranu, piće, napitke i slastice na otvorenim terasama i drugim otvorenim prostorima za usluživanje uz strogo pridržavanje mjera, posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a radno vrijeme može biti od 6 do 22 sata.

Dozvoljeni su i treninzi u zatvorenim prostorima, na način da prilikom treninga ne dolazi do kontakta među sportašima (npr. igranje nogometa, rukometa, košarke, borbe u borilačkim sportovima i dr.) i uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera, posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ova mjera ne odnosi se na klubove kojima je i do sada bilo dozvoljeno treniranje u zatvorenim prostorima koji se natječu u 1. i 2. rangu natjecanja u seniorskoj konkurenciji i u 1. rangu natjecanja u juniorskoj konkurenciji na nacionalnoj razini u ekipnim sportovima, kao i klubove koji se  natječu u individualnim sportovima u seniorskoj konkurenciji, u ekipnim klupskim natjecanjima na nacionalnom nivou, u najvišem rangu natjecanja te kategoriziranih sportaša i sportaša nacionalne razine koji se pripremaju za europska i svjetska natjecanja sukladno popisu koji, na prijedlog Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog paraolimpijskog odbora i Hrvatskog sportskog saveza gluhih, odobri Ministarstvo turizma i sporta.

Osim odluke koja se tiče ograničavanja okupljanja, do 15. ožujka produžena je odluka o organizaciji prijevoza, koja ograničava kapacitet putnika u autobusima na 40%, kao i odluka o radu trgovina i trgovačkih centara, koja ograničava broj kupaca ovisno o veličini prodavaonice.