SV. LUCIJA 38, 51221 KOSTRENA | TEL: 051/209-000 | Kontakti

Kostrena vodeća među općinama u poticanju energetske učinkovitosti

Energetska učinkovitost Natječaji i pozivi

Nakon obiteljskih kuća, Općina Kostrena prva je općina u Hrvatskoj koja će dodatnim sredstvima  mještanima subvencionirati i obnovu višestambenih zgrada. Uz bespovratna sredstva Europske unije, koja dodjeljuje Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Republike Hrvatske, Općina će sudjelovati u investiciji s dodatnih 10 posto te tako mještanima umanjiti troškove energetske obnove zgrada, omogućiti postizanje ušteda energije i poboljšati uvjete stanovanja.

U narednih 5 godina, planirana je obnova svih višestambenih zgrada na području Kostrene i to na način da se uz rekonstrukciju krovova i fasada, zamijeni i sva dotrajala stolarija te postavi toplinska izolacija stropova i podova. Usporedi li se broj obnovljenih objekata i vrijednost ulaganja s brojem stanovnika, Općina Kostrena je već sad vodeća među općinama i gradovima po pitanju energetske učinkovitosti u obiteljskim kućama i višestambenim zgradama.

Vlasnici stanova u Kostreni bi se bez bespovratnih sredstava EU i Općine vrlo teško upustili u energetsku obnovu zgrada. Cijena pričuve u Kostreni se kreće od 1,59 kuna po četvornom metru pa do 2,50 kuna po četvornom metru, tako da na svojim računima imaju vrlo malo osiguranih sredstava. Zahvaljujući bespovratnim sredstvima, procjenjuje se da će energetska obnova vlasnike stanova u višestambenim zgradama koštati od 4 do 6 kuna po kvadratu. Na kvadraturu stana, potrebno je pridodati i troškove koji se dijele na sve stanare kao što su fasada, krov, postavljanje izolacije, zajednički prostori tako da bi se bez financijske pomoći radilo o značajnim iznosima za svakog vlasnika stana.

Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao evaluacijskom tijelu  javnog poziva, s područja Općine Kostrena prijavljene tri velike arhitektonske cjeline koje se sastoje od 9 ulaza i 66 stanova, ukupne kvadrature 7.347,50 četvornih metara i približno 250 stanara.

Potrebno ulaganje za obnovu tih zgrada procjenjuje se na nešto manje 10.000.000,00 kuna, od čega bi gotovo 6.000.000,00 kn trebala biti bespovratna EU sredstva, dok će Općina Kostrena obnovu subvencionirati s dodatnih 480.000 kn.

Ukoliko bi ugovori između upravitelja, Ministarstva i Fonda, kao i ugovori s odabranim izvođačem radova bili potpisani prema planiranoj dinamici, s radovima na obnovi bi se trebalo krenuti tijekom ljeta 2017. godine, a završetak koncem 2018. godine, naravno, zavisno o izvođaču i ugovorenim rokovima.

Općina Kostrena će u 2017. godini nastaviti i s poticanjem energetske obnove obiteljskih kuća. Planirana je obnova 22 obiteljske kuće s ukupnim ulaganjem od oko 900.000,00 kn u kojem će Općina participirati sa oko 310.000,00 kn, od čega će 100.000 kn biti namijenjeno zamjeni i zbrinjavanju azbestnih krovova. Nakon zatvaranja natječaja, u drugoj polovici veljače slijede pregledi objekta i potpisi ugovora. Izvođenje radova planirano je od ožujka do lipnja 2017. godine zavisno o korisnicima i Općini, odnosno definiranim rokovima.