SV. LUCIJA 38, 51221 KOSTRENA | TEL: 051/209-000 | Kontakti

Religija

Kostrenske župe Svete Lucije i Svete Barbare

Katolička crkva kao društvena pojava na području općine Kostrena organizirana je u dvije župe: rimokatolička Župa Svete Lucije, osnovana je 1789 godine, a rimokatolička Župa Svete Barbare osnovana je 1839 godine (prije toga je postojala kao kapelanija od 1790).

Župa Svete Lucije ima župni dom, a Župa Svete Barbare je godine 1987 ostala bez župnog doma zbog proširenja rafinerije nafte. U župi je 1987 godine bilo osnovano Župno pastoralno vijeće, ali je nakon nekoliko godina prestalo djelovati.

Zbog većeg broja stanovništva život u Župi Svete Lucije je bujniji i raznovrsniji. Godine 1987 također je osnovano Župno pastoralno vijeće i Ekonomsko financijsko vijeće. Uz župnika ova dva tijela imaju najveću odgovornost za župu. Unutar župne zajednice vrlo aktivno i uspješno djeluju Crkveni mješoviti pjevački zbor te Dječji crkveni zbor.

Postoji ministrantska zajednica koju čine dječaci i djevojčice a pomažu i poslužuju kod sv. Misa i ostalih slavlja. U župi djeluje meditativno-molitvena zajednica “Zrno”, zatim liturgijska skupina u kojoj su organizirani oni koji pripremaju crkveni prostor za slavlje nedjeljnih misa. U ovu skupinu spadaju i lektori, službeni čitači na svim liturgijskim okupljanjima.

U župi je zamjetna vrlo aktivna djelatnost Župnog caritasa u poticanju cijele župne zajednice na djelotvornu ljubav. Tijekom školske godine, tjednom po jedan školski sat u velikoj dvorani župnog doma održava se župni vjeronauk za osnovnu i srednju školu, a za školski vjeronauk određena su dva školska sata tjedno u zgradi područne škole.

U ovoj župi srijedom svaki drugi tjedan na meditaciju, molitvu i druženje sastaju se studenti i već zaposlene, fakultetski obrazovane osobe. Župa ne zanemaruje ni svoja godišnja tradicionalna hodočašća na Trsat, Svetu goru kod Gerova i u Mrkopalj.

U župnoj crkvi Sv. Lucije svakodnevno se navečer služi jedna misa, a nedjeljom i blagdanom dvije, dok se svete mise u župnoj crkvi Sv. Barbare radnim danom slave povremeno, a nedjeljom i blagdanom redovito. Osobito svečane su mise na Božić, Uskrs, Sv. Luciju i Sv. Barbaru.Važna svečanost je i prva pričest i krizma.
Prva pričest obuhvaća djecu četvrtog a krizma osmog razreda. Pored misa postoje i posebne vrste pobožnosti.


Religija
Religija
Religija
Religija