SV. LUCIJA 38, 51221 KOSTRENA | TEL: 051/209-000 | Kontakti

Gospodarstvo

Okosnicu gospodarske strukture Općine Kostrena čine tri gospodarske tvrtke značajne za ukupno gospodarstvo Primorsko-goranske županije i Republike Hrvatske, a to su INA d.d. Rafinarija nafte u Urinju, Termoelektrana Rijeka i Brodogradilište “Viktor Lenac” u Martinšćici.

Tako najznačajnije gospodarske grane čine industrija prerade nafte i naftnih derivata, proizvodnja električne energije i remontno brodogradilište koje se u zadnje vrijeme priprema za proizvodnju različitih metalnih konstrukcija i nastoji se svojim proizvodnim programima prilagoditi trenutnim potrebama evropskog i svjetskog tržišta.

Navedeni industrijski pogoni odnosno gospodarske djelatnosti koje se u njima obavljaju predstavljaju osnovno obilježje gospodarske strukture i daju najveći doprinos ne samo gospodarstvu Kostrene nego i Županije, te države u cjelini.

Prema podatcima s kojima raspolaže lokalna samouprava, pored navedena tri najznačajnija gospodarstvena subjekta na području općine registrirano je još oko 40 uglavnom manjih tvrtki i poduzeća. Sva su ta poduzeća uslužnog karaktera, većina ih se bavi trgovinom, uključujući i trgovinu na veliko.

Pored trgovačko-uslužnih djelatnosti zastupljena su još i poduzeća za pružanje zdravstvenih, obrazovno-kulturnih, financijsko-tehničkih usluga, agencijskih usluga te turističko-ugostiteljske djelatnosti.

Prema istim podacima u Kostreni postoji blizu 30 ugostiteljskih objekata, većinom u zatvorenim objektima, a dijelom sezonskih u privremenim objektima. Površinom najveći ugostiteljski objekt je “Club Croatia line”, a jedini objekt za smještaj turista je hotel “Lucija” u Žurkovu.

Obrtničke usluge svedene su na automehaničarsku radionicu, autolakirnicu i autopraonicu te pekaru. Moguć je i nužan razvitak male privrede, proizvodnog i uslužnog obrtništva vezanog uz postojeću industriju, te svih ostalih uslužnih djelatnosti vezanih uz stanovnike i posjetitelje Kostrene u čemu već ima određenih rezultata.

Budući razvitak Kostrene, pored poboljšanja postojećih i uvođenja novih tehnologija u sadašnjim industrijskim pogonima, razvoja male privrede i obrtništva, treba ostvariti i kroz turističko-ugostiteljsko i sportsko-rekreacijske sadržaje u funkciji domicilnog stanovništva ali i svih posjetitelja iz obližnje Rijeke i šire okolice, koji su u Kostreni brojni tokom cijele godine a naročito u ljetnoj.


Gospodarstvo
Gospodarstvo
Gospodarstvo
Gospodarstvo
Gospodarstvo
Gospodarstvo
Gospodarstvo
Gospodarstvo
Gospodarstvo