SV. LUCIJA 38, 51221 KOSTRENA | TEL: 051/209-000 | KontaktiHR | EN

Školstvo

S ponosom možemo govoriti o povijesti kostrenskog školstva, jer je Kostrena na ovaj ili onaj način, imala svoja osnovna učilišta u doba kad to u Hrvatskoj nisu sebi mogla priuštiti ni mnogo veća mjesta. Posljedica je to pomorske orijentacije Kostrene.

Tako je prvu školu u Kostreni Sv. Barbari još davne 1839. godine osnovao svećenik Jakov Randić. Osnovao ju je vlastitim sredstvima, sam nabavio klupe i druge školske potrepštine, a sa ciljem, kako nam je sam zapisao – “za domaću dičicu, jer oni po moru širokom putuju i znanosti zato potribuju”. Uz njega spominjemo ovdje i Antu Burmaševića i Pavla Vivijanija, koji su svojim pomorsko pedagoškim djelovanjem ostavili dubok trag u školstvu Kostrene.

Opću pučku školu u Kostreni Sv. Luciji osnovala je mjesna općina 1859. godine, a 1886. sagrađena je dosadašnja školska zgrada u kojoj je radio njen ravnajući učitelj Gjuro Maletić. On nam je zapisao: “Školska zgrada bila je odmah u početku u lošem stanju, pošto u školske svrhe nije niti građena. Podigla ju je župna općina za župni stan”.

Tako je to počelo…

Škola se postupno razvija. Godine 1908. ima tri razreda, 1913. četiri. Od 1918. do 1921. okupirana je po Talijanima , a daljnjih osamdeset godina doživljava sudbinu ugrađenu u povijesnicu svoga vremena. Na prekretnici pred Drugi rat i nakon njega u školi djeluje ugledni prosvjetar Antun Dešković, a tu je i učiteljica Anđelina Tićac. Dugo bismo morali navoditi imena svih onih divnih učitelja i učiteljica, pregalaca koji su odgojili desetke generacija mladih Kostrenjana.

Kostrena danas ima gotovo tri puta više mještana i već od prvog dana djelovanja Općine prioritet su imali objekti od javnog interesa, a to su u prvom redu dječji vrtić, sportska dvorana i škola. Dječji vrtić je ostvaren, dvorana je pred početkom izgradnje, a otvorenju škole evo prisustvujemo. Naime, na ovom području jedino Kostrena nije imala osnovnu školu, tu tako dragocjenu instituciju za stjecanje znanja i razvijanje osjećaja pripadnosti svome mjestu.

Općina stoga s 4,2 milijuna kuna financira otkup zemljišta, oko 2 milijuna kuna izdvaja za projektnu dokumentaciju, u izgradnju samog objekta zajedno s Ministarstvom prosvjete i športa uloženo je oko 12 milijuna kuna od čega 50% od strane Općine, dodatnih 1,5 milijun kuna ulaže Ministarstvo u opremu, te Općina još 1 milijun kuna izdvaja za uređenje okoliša.

Koristim priliku, da se u ime Općine Kostrena, stanovnika Kostrene te sadašnjih i budućih generacija učenika, zahvalim Ministarstvu prosvjete i športa na sufinanciranju, “Adriaprojektu” kao izrađivaču projekta te arhitektima Željku Mahulji i Zlatku Čaniku, poduzeću “Radnik” iz Križevaca i njegovim kooperantima kao izvođaču, “Tehprojektu” iz Rijeke i njihovim suradnicima kao nadzornom organu te svima onima koji su nam pomogli u izgradnji ove škole.

Nakon 115 godina Kostrena je dobila novu, veliku školu. Škola, koju su generacije i generacije mladih Kostrenjana sanjale, postala je stvarnost, pa danas kad svemu volimo davati povijesnu dimenziju s ponosom recimo da je otvaranje ove škole za Kostrenu uistinu povijesni trenutak.

Ove pozdravne riječi zaključimo preporukom onima koji će godinama i generacijama grijati klupe naše nove škole. Bit će petica, bit će i jedinica, jer škola je mjesto gdje se mladost priprema za život, a život nije tek igra. Smijeh se često izmjenjuje s plačem, uspjesi i neuspjesi se podrazumijevaju. Ono što ostaje trajno, odgovornost je i dostojanstvo, ponos svojom školom. Vjerujemo da će mladi Kostrenjani na najbolji mogući način znati iskoristiti svoju priliku i svojim radom i ponašanjem oplemeniti ovo divno školsko zdanje!


Školstvo
Školstvo
Školstvo
Školstvo
Školstvo
Školstvo
Školstvo
Školstvo
Školstvo